BAL-NA-VODI-PORTAL.jpg

Drama/Romantična komedija

21:30

Bal na vodi

U nedjelju u 21 čas i 30 minuta na programu ATV-a donosimo jedan od najznačajnijih jugoslovenskih filmova 'Bal na vodi' u režiji Jovana Aćina. Ovaj film iz 1985. godine značajno je umjetničko djelo i dugometražni film iz zanimljivog opusa reditelja koji je ostao upamćen po TV filmovima i dokumentarcima, a za film 'Bal na vodi' osvojio je mnogobrojne svjetske nagrade.

Radnja filma smeštena je pedesetih godina u Beogradu. Jedna devojka i četiri mladića nerazdvojni su školski prijatelji. Pore toga što idu u isti razred, zajedno veslaju i imaju svoj orkestar. Njihova povezanost prikazana je i u tome što im secporodice poznaju. Mladići su su potajno zaljubljeni u svoju drugaricu, dok ih ona smatra samo svojim nerazdvojnim prijateljima, praktično braćom. Ljubav će joj se dogoditi i to sa provinicijalcem koji je tek došao u Beograd. Ona ostaje u drugom stanju, što ne želeli da otkrije svojim drugovima, kao ni svom mladiću u koga se razočarala. Ubrzo zatim majka joj umire i ona ostaje sama. Njen otac je politički emigrant koji od posle rata živi u inostranstvu. Njeni drugovi odlučiju da joj na bilo koji način pomognu. Ovo je jedan od prvih jugoslovenskih filmova koji je otvoreno ismevao komunizam, te sve probleme posljeratnog perioda. Pored toga je snažna priča o odrastanju, tinejdžerskom nevinom dobu koje pod teretima života vrlo brzo i turbulentno počinje da se komplikuje. Film obiluje lijepim kadrovima Beograda, naročito Savskog jezera, a originalna muzika koju je radio skoro preminuli srpski kompozitor Zoran Simjanović upotpunjuje posebnu atmosferu filma.

Značajne uloge su ostavrili tada još mladi glumci Gala Videnović, Milan Štrljić, Nebojša Bakočević, Dragan Bjelogrlić i Goran Radaković. 'Bal na vodi' proglašen je kulturnim dobrom, a ove godine je digitalizovan od strane Jugoslovnske kinoteke.

Domaći filmski program u oktobru počinjemo filmom koji je dio odrastanja mnogih generacija na ovim prostorima, a koji je svojom umjetničkom snagom i temom postao jedan od najpriznatijih angažovanih filmova.

'Bal na vodi' u nedjelju u 21 čas i 30 minuta.