Lucy-portal.jpg

Akcija/Avantura

21:30

Lusi

Kako bi izgledao život čovjeka kada bi mogao da koristi 100% svog mozga? Nauka smatra da čovjek koristi samo 10 % mozga, a tendencija da se istraži ostalih 90% pasivnog dijela mozga predmet je rada mnogih naučnika. Film 'Lucy' u režiji Luca Bessona, na jedinstven način, jezikom akcionog trilera, raspravlja i istražuje šta bi se moglo desiti kada bi čovjek koristio 100% mozga.

Reditelj poznat po mnogobrojnim filmskim hitovima, a između ostalog 'The Big Blue', 'The Fifth Element', 'Nikita', 'Taxi' i 'Leon: The Professional' i ovim filmom je pokazao da akciju može da oplemeni dubokim pitanjima, raspravama o čovjeku i univerzumu, začinivši ga 'SiFi' elementima i vrhunski uzbudljivim, koloritnim i dinamičnim kadrovima. Za ostvarenje ovog projekta od napornog istraživačkog rada preko posljednje klape, do bioskopskog prikazivanja bilo je potrebno 10 godina.

U svijetu kojim vladaju mafija, ulične bande, narkomani i podmićeni policajci, Lusi (Scarlett Johansson) je studentkinja koja živi u Taipeiu i primorana je da radi za mafiju, kao neprimjetna djevojka koja prenosi velike količine droge. Kada na jednom od tih pohoda u njenom organizmu pukne kesica sa eksperimentalnom drogom ona postaje više od djevojke. Ona postaje 'super woman / human', tj. ženu nadmoćnih sposobnosti. Naime, droga aktivira malo po malo preostalih 90% njegog mozga i ona dobija sposobnosti koje je civilizacija samo naslućivala. Od ekstremno brzog upijanja informacija, preko telekineze, do potpune dezintegracije. S druge strane u priču se uključuje profesor Norman (Morgan Freeman), koji neumorno radi na istraživaju potencijala i aktivnosti ljudskog mozga.

U filmu je prisutno aludiranje na Bessonova ranija filmska ostvarenja, a ovaj vizuelno uzbudljiv i estetski impresivan film, prema njegovim riječima, korijen priče i estetike vuče iz velikih filmova 'Matrix', 'Crank' i 'Total Recall'. Velika vrijednost ovog filma jeste upravo u pojedinim scenama poput one kada vidimo nastanak univerzuma, egzotičnim destinacijama i u zaista snažnom ženskom liku.

Subota ne može biti bolja – 'Lucy' u 21 čas i 40 minuta.