Ne zanemarujte

Kako produžiti vijek brisačima i kada je vrijeme za zamjenu

  • Izvor: Agencije
  • 14.09.2021.22:37

Počinje padati jaka kiša, a brisači automobila ne rade dovoljno dobro. Što bi trebalo da znate o ovom dijelu opreme?

Brisača se obično sjetimo kada na vjetrobransko staklo padnu prve kapi kiše. Ako je staklo previše prljavo, ili ako ga ptica pogodi u niskom letu.

Ako rade, brzo se rješavate nastalog problema i sigurno nastavljate svoje putovanje. Međutim, ponekad stakla ostaju mutna, što vas prisiljava da skinete nogu sa gasa.

Drugi put čujete struganje pored mokre površine stakla. Zvuči poznato? Ako je tako, vrijeme je da zamijenite brisače.

Koliko često treba mijenjati brisače?

Proizvođači osiguravaju vijek trajanja svojih proizvoda od 6 do 12 mjeseci. Ipak, puno zavisi od intenziteta upotrebe. Za ljude koji sporadično putuju i automobile parkiraju u garaži, brisači će biti u pogonu barem nekoliko godina, prenosi portal "automobili.ba".

Sa druge strane, redovna, pa čak i dnevna putovanja, kao u slučaju komercijalista na terenu, veoma troše brisače. U praksi, za vrijeme obilnih kiša na kratkoj udaljenosti metlice naprave veliki broj pokreta.

Najbolje vrijeme za zamjenu brisača je rano proljeće . Zimi se puno brže troše, a smrzavanje utiče na stanje metlica. Ako su oštećeni, to ćete sigurno osjetiti u svojoj vidljivosti. Takođe ljeti, kada su izloženi sunčevoj svjetlosti, mogu izgubiti na kvalitetu. Zato ih ne treba pokretati kad je na vjetrobranskom staklu led ili kada se automobil jako zagrije.

U mnogim slučajevima, bez obzira na model automobila, brisači imaju različite dužine. U ovoj situaciji trebate izmjeriti metlice i odabrati odgovarajuću vrstu. Proizvođači i prodavnice nude proizvode koji se lako mogu prilagoditi svakom vozilu. Vrijedno je razmotriti tehnologiju u kojoj se izrađuju brisači.

Brisači su osnovna oprema svakog vozila. Oni su propisani propisima o odobravanju. Bez njih bi rad automobila bio težak, posebno za vrijeme kiše.

Metlice izrađene od silikon-grafitne gume ili sintetičke gume nosiće se s bilo kojom vrstom kiše. Treba zapamtiti da učestalost zamjene zavisi od intenzitetu putovanja i izloženosti vremenskim uslovima. Zato je dobra ideja redovno mijenjati brisače. Na taj ćete se način pobrinuti za sigurnost svoje i najmilijih tokom putovanja.

Tagovi: