Naučnici razvili Search Atlas

Da li svi ljudi na svijetu vide iste rezultate Google pretrage istog pojma?

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 15.07.2021.10:04

Kada u Gugl unesete neki pojam za pretragu, obično ni ne razmišljate previše. Jednostavno otvorite pretraživač, upišete traženi pojam i odaberete neki od dobijenih rezultata.

Ada li ste ikada pomislili na to da li su ti isti rezultati pretrage, u nekom drugom dijelu svijeta, identični onima koje vidite na ekranu?

Da bi dala odgovor na to pitanje, grupa naučnika je razvila Search Atlas, veb alat koji prikazuje kako rezultati pretraživanja na Gugl uizgledaju u različitim dijelovima svijeta.

Koliko se ti rezultati razlikuju može se videti tako što prikazuje jedne pored drugih na istom ekranu. Pa će tako, zbog različitih političkih, religijskih ili pravnih razloga, neki rezultati biti skriveni ili blokirani u jednoj zemlji, a dozvoljeni u drugoj.

Budući da je riječ o naučnom radu, Srč Atlas, na žalost, nije dostupan običnim korisnicima, prenosi Zimo. Ali se zato se na internet stranicama projekta može vidjeti kako sve to radi, što i ovaj vidio prikazuje.

Ovo je možda i najbolji primjer toga koliko algoritmi internet pretraživača mogu da upravljaju našim životima i informacijama koje dobijamo, i da tako utiču na odluke koje donosimo. Pogotovo ako se oslanjamo samo na jedan izvor informacija, prenosi Telegraf.

Tagovi: