Francuska

Gugl kažnjen sa pola milijarde evra

  • Izvor: Srna
  • 13.07.2021.10:45

Francuska antimonopolska agencija kaznila je danas kompaniju "Alfabet", koja je vlasnik "Gugla", sa 500 miliona evra jer nije ispoštovala naređenja u vezi sa prenošenjem informativnih sadržaja.

Američki tehnološki gigant mora u naredna dva mjeseca da predstavi prijedlog o isplati nadokande novinskim agencijama i ostalim medijskim kompanijama za objavljivanje njihovih vijesti ili će dobiti dodatnu kaznu od 900.000 evra na dan.

Medijske organizacije APIG, SEPM i AFP optužuju tehnološkog giganta da nije dobronamjerno pristupio razgovorima o pronalaženjau dogovora za prenošenje informativnih sadržaja na internetu, u skladu sa nedavno usvojenom direktivom EU.

APIG, koji predstavnja najveće štampane medije u Francuskoj, među kojima su "Figaro", "Mond" i ostali, jedan je od podnosilaca tužbe iako je potpisao okvirni sporazum o razgovorima sa "Guglom".

"Gugl" je saopštio da je "veoma razočaran" odlukom francuskih vlasti i da je imao dobru volju tokom čitavog procesa.

U saopštenju se dodaje da se izricanjem kazne "ignorišu napori uloženi za postizanje dogovora" i realnost načina prenošenja vijesti na "Guglovim" platformama.