Venecijanski festival

Beniniju uručen počasni "Zlatni lav"

  • Извор: СРНА
  • 02.09.2021. 08:04

Na ostrvu Lido otvoren je 78. Međunarodni venecijanski filmski festival, a na svečanoj ceremoniji počasna nagrada za doprinos svjetskoj kinematografiji "Zlatni lav Svetog Marka" uručena je italijanskom režiseru Robertu Beniniju.

Gostima je na svečanosti predstavljen video sa dijelovima glavnih radova Beninija, a uručenje nagrade publika je pozdravila ovacijama, prenosi Tass.

"Preplavljen sam emocijama, osjećajem zahvalnosti i ljubavi. Mnogi režiseri su izabrali mene za svoje priče i te priče postale su zajedničke", rekao je Benini.

Benini je izrazio zahvalnost svim režiserima sa kojima je radio - Bernardom Bertolučijem, Federikom Felinijem, DŽimom DŽarmušem, a posebnu zahvalnost svojoj supruzi Nikoleti Braski.

Italijanski glumac i režiser Roberto Benini tokom svoje duge karijere glumio je u više od 30 filmova, među kojima su "Mjesec" (1979), Bernarda Bertolučija, "Kafa i cigarete" (1986) i "Izvan zakona" (1986)  Džimija Džarmuša, te "Glas mjeseca" (1990) Federika Felinija.

Snimio je i nekoliko svojih filmova, koji su visoko ocijenjeni, među kojima je vojna melodrama "Život je lijep" (1997), koji je dobio tri Oskara.

Mjere zabrane uvedene zbog pandemije virusa korona, lišile su gledaoce mogućnosti da uživo vide sve zvijezde pozvane na svečanu ceremoniju otvaranja venecijanske Mostre.

Tamo gdje su se ranije skupljali fanovi, sada je visoka ograda. A po crvenom tepihu večeras su prošli predsjednik žirija Venecijanskog filmskog festivala, južnokorejski režiser Pon Džun Ho, član žirija i laureat osnovnog konkursnog programa prošle godine Hloja Čžao, glumica Helen Miren, zatim ekipa filma koji je otvorio festival "Paralelne majke", režiser Pedro Almodovar i glumice Penelopa Kruz i Milena Smit. Gost ceremonije bio je predsjednik Italije Serđo Matarela.

Projekcije Venecijanskog filmskog festivala za profesionalnu publiku počele su rano jutros, a zvanični konkursni program je otvorio film "Paralelne majke", španskog režisera Pedra Almodovara sa Penelopom Kruz u glavnoj ulozi.

Sekciju "Horizonti" otvorio je francuski film "Obećanja" Tomasa Kruithofa sa Izabel Juper.

Almodovar je predstavio gledaocima novi pogled na njima omiljenu temu - junaci filma su ponovo žene koje se prvi put susreću sa iskustvom majčinstva i doživljavaju to drugačije. U centru pažnje režisera su "nesavršene" majke čije je likove formirao na osnovu iskustva razgovora sa ženama.

Glavni lik filma "Obećanja" je takođe žena, gradonačelnik gradića kod Pariza. Ona se sprema da zauzme mjesto zamjenika ministra, ali ne može tek tako da ostavi građane. Prema riječima Kruithofa, ideja za film pojavila se nekoliko godina poslije izbora u Francuskoj.

Glumica Juper rekla je da ne smatra film "političkim vesternom", kako o njemu ponekad pišu.

"To je priča koja pokazuje put dvoje ljudi u politici. U ulozi gradonačelnika, moja junakinja je htjela da promijeni predstavu o tom malom gradu. NJu zanimaju ljudi, njihov život i to o čemu maštaju. Učešće u političkom životu ne znači da u čovjeka nema osjećanja", dodala je ona.

Zbog pandemije virusa korona uvedene su stroge mjere zaštite.

Festival će trajati do 11. septembra.


(Foto: AP)


Тагови:
  • 07:00 Емисија: АТВ јутро

    Сваког радног дана од 6 часова и 55 минута и викендом од 8 часова и 30 минута очекују вас актуелне теме, најновије информације и занимљивости.

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.