"Dani Srpske u Srbiji"

Dječije pozorište Republike Srpske oduševilo najmlađe Novosađane

  • Извор: СРНА
  • 23.09.2021. 21:47

Glumci Dječijeg pozorišta Republike Srpske iz Banjaluke večeras u Novom Sadu su maestralno odigrali predstavu "Peća i vuk" Sergeja Prokofjeva i izazvali buru oduševljenja najmlađih Novosađana i njihovih roditelja.

Predstava je odigrana u prepunoj Velikoj sali novosadskog Pozorišta mladih u okviru manifestacije "Dani Srpske u Srbiji".

Direktor Dječijeg pozorišta Ljiljana Labović Marinković rekla je Srni neposredno pred početak predstave "Peća i vuk" da je uvjerena da će uspješnim izvođenjem predstave opravdati povjerenje koje ovdje uživa nacionalni teatar za djecu Republike Srpske.

 "I u ovoj misiji, predstavi `Peća i vuk` u okviru `Dana Srpske u Srbiji`, Republika Srpska pokazuje da ima veliki muzički potencijal, kreativnu energiju u svojim umjetnicima", rekla je ona.

Marinkovićeva je podsjetila da Dječije pozorište u posljednjih pola vijeka ima savršenu saradnju sa novosadskim Pozorištem mladih i da se u Novom Sadu, odnosno Pozorištu mladih, osjećaju kao u svojoj kući, a tako se osjećaju i Novosađani u Banjaluci.

"Kad smo 2019. godine u okviru `Dana Srpske u Srbiji` odigrali predstavu `Ježeva kućica`, iz Pozorišta mladih su nas najsrdačnije zamolili da kad god bude ta manifestacija u Novom Sadu, budemo njihovi dragi gosti", rekla je na Marinkovićeva.

Samu predstavu pratila je cika, vriska i graja razdragane djece, a njihovi roditelji, bake i deke nisu štedili dlanove, posebno, kad je spuštena zavjesa na njenom kraju.

Dječiji urnebes bi počinjao svaki put kad bi se na sceni pojavljivao "strašni vuk", nehajna patka, plašljivi miš, lukava mačka, ptica na grani, smotani lovac, kao i glavni junak, dječak Peća.

Djeca su odmah shvatila da su u muzičkoj bajci njeni junaci zapravo muzički instrumenti, koje je na sceni večeras predstavio izuzetno razigrani glumački ansambl Dječijeg pozorišta.

Predstavu "Peća i vuk" pratio je i Borislav Maksimović, saradnik za kulturu u Predstavništvu Republike Srpske u Srbiji.

Muzičku bajku za dječiju predstavu "Peća i vuk" režirala je Biserka Kolevska, a glume Duško Mazalica, Božana Bijelić, Đurđa Vukašinović, Dragan Banjac, Zorana Šuman, Dragan Vučić, Đorđe Janković, Aleksandar Blanić i Ana Anđelić.

Sergej Sergejević Prokofjev /1891- 1953/ bio je veliki ruski kompozitor, pijanista i dirigent.

Kao tvorac priznatih remek djela u mnogobrojnim muzičkim žanrovima, smatra se jednim od vodećih kompozitora 20. vijeka.


  • 10:55 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Емисија: Народ Прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села, о њиховој свакодневици и борби за очување правих вриједности, марљивом раду, вјери, и љубави према њиховој и нашој, отаџбини.

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина