Komemoracija 12. aprila

Dodig: Odlazak profesora Telebaka nenadoknadiv gubitak za Srpsku, lingvistiku i za Narodno pozorište

  • 09.04.2021. 13:00

Direktor Narodnog pozorišta Republike Srpske Maja Dodig rekla je da je smrt profesora Milorada Telebaka nenadoknadiv gubitak za Srpsku, lingvistiku, kao i za samo Narodno pozorište.

Profesor Telebak, koji je sarađivao sa Narodnim pozorištem Republike Srpske, dao je značajan doprinos u radu sa glumačkim ansamblom o čemu svjedoče i njihove izjave, način na koji je on pedagoški radio sa njima, te znanje koje im je prenosio – rekla je Srni Dodigova.

Ona je dodala da će povodom smrti profesora Telebaka, u ponedjeljak, 12. aprila u 11.00 časova na velikoj sceni Narodnog pozorišta biti organizovana komemoracija.

Srpski lingvista i profesor Univerziteta u Banjaluci Milorad Telebak preminuo je u 79. godini.

Telebak je rođen 1942. u Nevesinju.

Godine 1992. dolazi u Banjaluku. Bio je angažovan kao lektor u Narodnom pozorištu Republike Srpske i na Radio-televiziji Republike Srpske.

Bio je član Komisije za fonologiju i Komisiji za standardni jezik u školstvu, administraciji, izdavaštvu i javnim glasilima, te član Udruženja književnika Srpske i Udruženja književnika Srbije.

Predsjednik Republike Srpske odlikovao ga je Ordenom Njegoša za doprinos kultivisanju srpskog standardnog jezika i razvoju jezičke kulture naroda, a dobitnik je i književnih nagrada “Sveti Sava”, “Kočićevo pero” i “Stuplje”.

Тагови: