„Čitajmo zajedno“

Pjesnik Milan Rakulj održao poetski čas u Elektrotehničkoj školi Banjaluka

  • Izvor: ATV
  • 24.11.2021.14:07

Banjalučki pjesnik Milan Rakulj održao je danas poetski čas učenicima prvog razreda Elektrotehničke škole „Nikola Tesla“ Banjaluka u okviru Dana čitanja, koji su dio ovogodišnje kampanje „Čitajmo zajedno“, koju već petu godinu organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske sa ciljem popularizacije književnosti, njegovanja kulture čitanja i razvoja čitalačke publike.

„Drago mi je što me Ministarstvo uključilo u ovu kampanju, a još mi je draže što sam pozvan u školu u kojoj sam počeo da pišem poeziju“, rekao je Milan Rakulj na početku poetskog časa, koji je citirajući Matiju Bećkovića nazvao „trijumfom najgorih đaka“.

Započeo je čas pričom o svojim „neslavnim“ školskim danima koju je pratila njegova rana poezija satkana u knjizi „Gluvi putnik“. Neke od pjesama iz ove zbirke napisao je dok je pohađao upravo Elektrotehničku školu Banjaluka. Bila je to prilika da se sa zahvalnošću prisjeti i profesorice srpskog jezika Jele Radoje, koja ga je ohrabrivala na njegovom pjesničkom putu. 

Tokom časa nizao je anegdote  o svom životnom i pjesničkom putu kroz društveno angažovane i ljubavne stihove usput pojašnjavajući društvene okolnosti koje su ga pratile, kako  na lokalnom, tako i na globalnom nivou. 

Biranim stihovima iz zbirke „Poezija u kostima“ govorio je o svojim iskušenjima, stremljenjima i najdubljim emocijama, te na šarmantan način ohrabrivao učenike da čitaju i u književnosti traže odgovore. Veliku pažnju izazvala je pjesma „Devedeset druga“ iz najnovije nagrađene zbirke poezije „Razglednice iz Trećeg svijeta“, kao i pjesma posvećena majci „Dokaz postojanja“.

Poklonio je jednu knjigu školskoj biblioteci, a tri zamolio da profesorica  uruči učenicima koji imaju bar jednu jedinicu. „Uvijek se knjige poklanjaju najboljim učenicima i ja zato želim da svoje knjige poklonim onima sa lošijim uspjehom da ih ohrabre, jer se njih rijetko sjetimo“, rekao je Rakulj.

Osvrćući se na poetski čas koji su pratili aplauzi istakao je, poučen sopstvenim primjerom, da među učenicima elektrotehnčkih škola sigurno ima budućih studenata srpskog jezika i književnosti ili bilo kojeg drugog odsjeka na filološkom fakultetu i da njima ovakvi časovi znače mnogo. 

Direktor Elektrotehničke škole Banjaluka Irina Čavić poželjela je dobrodošlicu pjesniku i izrazila zadovoljstvo što je za poetski čas izabrana baš ova škola u kojoj se, bez obzira što je tehnička škola, njeguje čitanje.

Inspektor – prosvjetni savjetnik za nastavu iz srpskog jezika i književnosti Silva Dobraš mišljenja je da današnjim učenicima treba sa mnogo više napregnuća približiti literaturu nego što je to bilo prije deset ili petnaest godina. U tom smislu pohvalila je nastup pjesnika i istakla  da su Dani čitanja kao dio  kampanje „Čitajmo zajedno“ aktivnost koja treba da trajno zaživi u svim školama.

Profesor srpskog jezika i književnosti u Elektrotehničkoj školi Banjaluka Olivera Vujančević rekla je da je posjeta pjesnika i književnika  velika motivacija za učenike. „Imamo dosta talentovanih učenika kojima buduće zanimanje, možda, neće biti elektrotehnika, nego umjetnost i značajno je kao motivacija da učenici budu ohrabreni u svojim nastojanjima da stvaraju, pišu i rade“, smatra ova profesorica.