Novi dokumentarac višestrukog oskarovca

Oliver Stoun otkrio zašto je ubijen Kenedi

  • Извор: Агенције
  • 14.07.2021. 18:19

Novi dokumentarac višestrukog oskarovca Olivera Stouna, premijerno prikazan na Kanskom festivalu, bavi se ubistvom američkog predsjednika Džona Kenedija.

Uprkos glavnom narativu o ubistvu koje je prije 50 godina šokiralo svijet, Stoun je za Raša tudej rekao da dokazi upućuju na "jasnu zavjeru".

Tri decenije poslije revolucionarnog i kontroverznog filma "Džej-Ef-Kej", Stoun se još jednom vratio događajima prije i poslije ubistva 35. američkog predsjednika novembra 1963. godine. Za proslavljenog reditelja, atentat na Kenedija je i danas aktuelan kao i prije 30 godina.

U intervjuu za emisiju RT-a, Stoun je sugerisao da je Kenedi možda ubijen zbog vođenja antikolonijalne politike i traženja načina za okončanje Hladnog rata, "prkoseći željama američkog brzo rastućeg i sve moćnijeg vojnog i obavještajnog sektora".

Kenedijevo ubistvo poslužilo je kao "upozorenje drugim ljudima", posebno svim predsjednicima koji su ga naslijedili, da "ne pređu određenu liniju". Stoun je rekao da je Kenedijevo ubistvo, možda nesvjesno, jasno pokazalo američkom narodu da su u pitanju snage jače od bilo kog čovjeka.

- Da biste predsjedniku raznijeli glavu usred takve kolone, što je vrlo organizovana "crna operacija", mnogo toga mora da se prethodno uradi. Promijenjeno je obezbijeđenje duž rute, promijenjena je parada. Sva mehanika tog dana bila je kontrolisana i bila je dio operacije - rekao je Stoun.

Dodao je da pažljivo ispitivanje originalnih dokaza korišćenih da se za ubistvo okrivi Li Harvi Osvald, uključujući balističke testove i izvještaje o obdukciji, pokazuje da je teorija o "usamljenom vuku" – lažna. Npr. dokazi pokazuju da je Osvald godinama bio "imovina" CIA, a da je čovjek koji ga je kasnije ubio – Džek Rubi bio obavještajac FBI. Čak i naizgled nesporne tvrdnje, poput one da je Osvald bio na šestom spratu u skladištu knjiga u Dalasu u vrijeme Kenedijeve smrti, razobličene su novootkrivenim informacijama i svjedočenjima, dodao je Stoun.

Izrazio je žaljenje što je bivši američki predsjednik Donald Tramp odlučio da ne deklasifikuje dokumenta u vezi sa atentatom koja se decenijama drže u tajnosti zbog navodne zabrinutosti za nacionalnu bezbjednost. Stoun je izrazio sumnju da će Džo Bajden deklasifikovati ostatak dokumenata, iako su oni "ilegalno" uskraćeni javnosti. Reditelj je rekao da su ga kritičari pokušali denuncirati kao "teoretičara zavjere" i dodao da ne razumije zašto neki vjeruju da su takve zavjere izvan ljudskih mogućnosti.

Тагови:
  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Ел Чапо (16+)

    *Серија: Ел Чапо (16+)

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок