Trebinje

Počele 54. "Dučićeve večeri poezije": Dučić kao parametar cjelokupne srpske književnosti

  • Извор: СРНА
  • 18.10.2021. 22:33

Naučno-književnim skupom "Pjesnički dijalog s Dučićem", u organizaciji Matice srpske iz Novog Sada, večeras su u Kulturnom centru počele 54. "Dučićeve večeri poezije", tradicionalna manifestacija koja se priređuje u čast velikog srpskog pjesnika Jovana Dučića.

Pjesnike, književnike i naučnike prigodnom besjedom pozdravio je gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić, koji je istakao da su Trebinje i Hercegovina njihova gubernija, gdje se vijekovima pjesnička riječ spretno rađala i duboko poštovala.

"Posebno pozdravljam profesora Dragana Stanića, predsjednika Matice srpske, najstarije kulturne institucije kod Srba, koja, evo, priređuje poseban program u okviru `Dučićevih večeri poezije`, to znači da smo uspjeli da povežemo i obnovimo naš duhovni prostor, a granice koje su iscrtale i najmoćnije zemlje svijeta, kao da ne postoje. To samo može kultura", naveo je Ćurić.

Ćurić je istakao da Trebinje ima specifičnu percepciju kulture, zahvaljujući najviše velikom pjesniku Jovanu Dučiću.

"Naravno, ne mislim samo na njegovu poeziju, nego, prije svega, na Dučićev uticaj na kulturno oblikovanje našeg grada. Od njega je želio stvoriti i ljepše i gospodstvenije Trebinje. Na sreću, njegovo fiktivno i stvarno Trebinje, vremenom su se približili. Ideje su postajale stvarnost. Zato smo ponosni na gotovo pet i po decenija pjesničkih i naučnih saborovanja, ovdje, podno Leotara", rekao je Ćurić.

Gradonačelnik Trebinja je rekao da ni nakon toliko vremena, "Dučićeve večeri poezije" nemaju problem usiljenosti i monotonije, iako prividno govore o istoj temi, o pjesmi i pjesnicima, te da ovom manifestacijom grad jača svoje duhovne i materijalne potencijale.

Predsjednik Matice srpske Dragan Stanić rekao je novinarima da je proslavljati ime i djelo Jovana Dučića, organizovati nova čitanja, preispitivati koliko je ono što je Dučić uradio inspirativno, prirodni zadatak koji treba da obavljaju svi oni kojima je stalo do srpske kulture, posebno do onih vrijednosti koje je stvarao sam Dučić.

On smatra da ovakav dijalog mora da se vodi na cijelom srpskom kulturnom prostoru.

Stanić je istakao da se sve istinske vrijednosti srpske kulture moraju zajednički njegovati, te da se bez obzira gdje je nastala mora imati jedinstven koncept srpske kulture, jer će jedino to srpski narod spasiti od osipanja.

"Pjesnik Jovan Dučić je jedan od parametara cjelokupne srpske književnosti", rekao je Stanić.

O književnom opusu velikog Dučića govorio je prof Jovan Delić, a svoje stihove kazivali su Miroslav Aleksić, Gordana Đilas, Blagoje Baković, Dragan Hamović, magistar Rastko Lončar i Ivan Negrišorac.

Miroslav Aleksić, pjesnik iz Novog Sada i pomoćnik upravnika Biblioteke Matice srpske je istakao da je učešće na ovakvom skupu za njega značajno, ali i zbog toga što je porijeklom iz krajeva iz kojih je i Jovan Dučić.

Zbog epidemiološke situacije "Dučićeve večeri poezije" biće nastavljene 29. oktobra, kada će u Muzeju Hercegovine od 20.00 časova, biti otvorena izložba slika Mirka Kujačića, povodom rođenja velikog pjesnika.

Manifestacija će biti završena u ponedjeljak, 15. novembra, koncertom učenika i profesora Muzičke škole pod nazivom "Pjesmom Dučiću", u Kulturnom centru sa početkom u 20.00 časova.

Pokrovitelj "Dučićevih večeri poezije" je Grad Trebinje.

Jovan Dučić rođen je 15. februara 1874. godine u Trebinju.  


  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник