Izgovori

Kako i zašto se žene izvlače od seksa

  • Izvor: 24sata.hr
  • 25.11.2021.09:02

Skoro sve žene su barem jednom odbile seks s riječima "imam glavobolju", makar ih glava uopšte nije boljela, a među najkorištenijim izgovorima koje pripadnice ženskog pola koriste kako bi izbjegle seks sa svojom boljom polovinom spadaju i umor, bol u stomaku, nadutost, "ženski problemi", kao i film na TV-u....

Iako se ženama tradicionalno pripisuje da one češće izbjegavaju seks, danas čak 62 posto muškaraca tvrdi kako smatraju da su njihove partnerke češće raspoložene za seks nego oni sami, piše Daily Mail.

Dok muškarci najčešće odbijaju seks zbog slabljenja libida, manjka samopouzdanja, stresa i umora, žene to čine i iz tih ali ponekad i kompleksnijih razloga. Ovo su četiri najčešća:

Nezadovoljstvo

Ovo je jedan od najčešćih razloga zbog kojeg žene uskraćuju seks. Dok su muškarci većinom ti koji misle da se svaki nesporazum može riješiti u krevetu, nezadovoljnoj, povrijeđenoj ili ljutoj ženi seks najčešće ne pada na pamet.

Ženama je teže odvojiti osjećaje od samog seksualnog čina - a teško je ljubiti nekog koga bi u datom trenutku radije zadavile. 

Kazna

Mnoge žene će nakon zamjeranja i svađe pristanak na seks doživjeti kao kapitulaciju, odnosno prešutni pristanak završetka svađe. Rijetko koja će na to pristati jer će se osjećati da njihova ljutnja na nešto što je partner napravio ili rekao neće biti ozbiljno shvaćene, već da će se to pripisati "ženskom zvocanju".

Postoje žene koje, mada to i muškarci čine u manjoj mjeri, ucjenjuju i manipulisaju sa seksom. To znači da će seks prezentovati kao nagradu - "tu je ako si bio dobar, inače ništa od njega", piše AskMen. 

Nije zadovoljna seksom

Seksualna rutina odnosno predvidljiv scenario seksa, partnerov egoizam u krevetu usmjeren isključivo na njegovo lično zadovoljstvo, seks bez predigre ili onaj koji se svodi samo na mehaniku - česti su razlozi koji će žene ohladiti od seksa. 

Posljedice

Izbjegavanje seksa najčešće rezultira i izbjegavanjem ostalih fizičkih intimnosti u odnosu, što pak može imati poguban uticaj na odnos.

Bračni savjetnici predlažu da se pitanje odbijanja seksa i razlozi za to moraju što prije utvrditi, naročito ako se takva situacija često ponavlja ili je kontinuirana. Nezadovoljstvo seksualnim dijelom odnosa za svakog je drugog čovjeka razlog zbog kojeg bi se odlučio na razvod, pokazuju studije.

Tagovi: