Pilule najbolje rješenje

Glavni razlozi zašto muškarci nisu u mogućnosti imati seks "drugi put"

  • 08.11.2018.13:52

Postoji određeni broj muškaraca koji neposredno nakon seksualnog odnosa nisu u mogućnosti u optimalnom vremenskom roku postići erekciju i tako nastaviti odnos. U nastavku vam donosimo razloge zašto dolazi do ovog stanja i na koji način je moguće tretirati ovaj problem.

Sigurno ne postoji ništa što više frustrira od toga da ste imali sjajan seks i da želite drugu "rundu", ali da za to jednostavno niste fizički sposobni. Ovaj period se stručnom terminologijom naziva refraktorni period ili period oporavka.

"Period oporavka je vrijeme nakon ejakulacije kada muškarac više nije u mogućnosti postići erekciju", kaže seksolog Emili Morse.

Iako nemate puno opcija koje možete poduzeti da biste potpuno eliminirali svoj refraktorni period, postoje neke stvari koje možete učiniti kako biste skratili vrijeme oporavka. 

"Period oporavka ima veze s promjenama u tijelu muškarca koje se javljaju nakon što doživi orgazam. U postejakulatornom periodu penis postaje flacidan zbog neuronskih signala koji govore tijelu da se opusti. Opadaju nivoi dopamina i testosterona, a prolaktin raste", objašnjava urolog Jamin Brahmbhatt.

"Povišen nivo prolaktina nakon ejakulacije može igrati važnu ulogu u nemogućnosti da muškarac ponovo doživi erekciju. Povećana koncentracija prolaktina i donjeg testosterona je dvostruki udarac na seksualnu moć muškarca", dodaje Brahmbhatt.

Period oporavka je različit za svakog muškarca pojedinačno. Neki mogu biti spremni za pola sata ili čak manje, a drugi čekati satima ili čak cijeli dan za drugu šansu. Oporavak zavisi i od dobi, seksualnog uzbuđenja, nivoa hormona i ukupnog zdravlja.

Međutim, važno je istaći kako postoje konkretni potezi koje možete poduzeti kako biste skratili period oporavka. Naučnici smatraju kako je naglo povećanje uzbuđenja najbolji način da muškarac u što kraćem vremenskom periodu bude spreman za seks. 

Ako to ne upali, postoje različite pilule koje vam ekspresno mogu vratiti snagu, prenosi Health24.