Na ova 4 znaka obratite pažnju

Kako da prepoznate da li je vaše dijete žrtva digitalnog nasilja

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 09.07.2021.14:06

Svaka treća mlada osoba bila je žrtva nasilja na internetu...

Djeca u sve ranijem uzrastu počinju da koriste digitalne uređaje, a generacijama koje su rođene i odrastaju u digitalnom dobu, internet donosi brojne prednosti. Međutim, pored prednosti, tu si i mane.

Kao i u stvarnom svijetu, djeca mogu biti izložena raznim oblicima maltretiranja, a takva vrsta maltretiranja naziva se digitalno, web, internet, sajber ili onlajn nasilje.

Više od dvije trećine djece i mladih (74%) ima profil na nekoj društvenoj mreži, od toga, 41 odsto njih uzrasta 9-10 godina kao i 72 odsto njih uzrasta 11-12 godina kaže da ima profil, iako je minimalna starosna granica, propisana od strane društvenih mreža, obično 13 godina.

1. Neobjašnjive fizičke promjene

Veoma je bitno da posmatrate dijete i da pričate s njim. Svaki dan odvojite nekoliko minuta, kako bi se porazgovarali s djetetom i na taj način uočili neke psihičke ili fizičke promjene. Ukoliko je dijete naglo smršalo ili se pak ugojilo, trebalo bi da otvoreno popričate s njim i pitate ga šta ga muči.

Kao i ljudi, tako i djeca, kada su pod velikim stresom naglo se goje ili mršave i na taj način prikrivaju svoja prava osjećanja.

2. Nagle promjene raspoloženja

Ako se radi o tinejdžerima, nagle promene raspoloženja često su povezane sa pubertetom. Međutim, ne bi trebalo da ih zanemarite ukoliko nagle oscilacije ne jenjavaju danima i sve su gore i gore.

Česte promjene raspoloženja ili brzi i kratki odgovori mogu biti znak da se nešto ozbiljno dešava u životu vašeg djeteta.

3. Gubitak interesa

Kada dete počne iznenada da se povlači i distancira kako od vas tako i od društva i da aktivnosti koje su mi prije bile omiljene izbjegava, to može ukazivati na određene probleme sa kojima dijete ne zna drugačije da se nosi.

4. Napuštanje društvenih mreža

Na ovaj znak bi posebno trebalo da obratite pažnju. Živimo u vremenu kada skoro sva djeca na svijetu imaju mobilni telefon i društvene mreže, tako da je zaista čudno ako dijete iznenada odluči da nestane sa društvenih mreža.

Nekada im je samo potreban odmor od interneta, ali bi u svakom slučaju trebalo da porazgovarate s njim.