Dom

Stvari koje svi imamo u kući, a mogu biti opasne za djecu

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 19.10.2021.08:42

Neke stvari koje imamo u kući smatramo sasvim normalnim dijelom domaćinstva i ne pada nam na pamet da bi baš one našoj djeci mogle da ugroze zdravlje.

To je naročito važno da znaju roditelji manje djece, one do tri, četiri godine starosti koja su sklona da sve što nađu stave u usta.

Instruktor prve pomoći Gigi Džejkob upozorila je na šest opasnih stvari koje skoro svi držimo u kući, a koje mogu biti kobne za mališane.

1. Baterije

Baterije su poznate kao velika opasnost po zdravlje djece. Najopasnije su one male koje se nalaze na satovima, upaljačima, igračkama ili digitalnim toplomjerima.

Baterije su posebno opasne ako ih dijete proguta, jer mogu da izazovu gušenje. Kada djeca stave ovaj predmet u usta, pljuvačka aktivira i struju, koja pokreće hemijsku reakciju koja daje kiselinu, a kiselina može ozbiljno da ošteti jednjak djeteta.

2. Magneti

Da li primjećujete da su magneti svuda oko nas u kući - na frižiderima, nakitu, oglasnim tablama, igračkama...?

Oni su prilično dostupni mališanima, a ukoliko se desi da ih progutaju djeca obično imaju bolove u stomaku i povraćanje kao simptome.

3. Torbe

Mnogi roditelji imaju naviku da čim uđu u kuću spuste tašnu ili torbicu na prvo slobodno mjesto koje je često dostupno djeci. U tom momentu ne razmišljaju o tome šta sve imaju u njima - lijekove, kovani novac, parfeme, sredstva za dezinfekciju, šminku, upaljače…

Djeca vrlo rado i često vole da se "zavuku" u mamine tašne i tatine torbice, što povećava rizik od povrede nekom od stvari koje se tamo nalaze.

Zato je važno da roditelji torbe uvijek stavljaju na mjesta koja djeci nisu dostupna.

4. Pegla za kosu

Ukoliko koristite peglu za kosu, budite obazrivi. Ovi aparati se brzo zagrijavaju, a potrebno im je mnogo vremena da se ohlade.

Ovo može biti opasno za manju djecu ako ih ostavite bez nadzora, jer iz znatiželje mogu da završe sa opasnim opekotinama.

5. Vrući napici

Vruća kafa ili čaj, kao i supa, mogu da predstavljaju ozbiljnu opasnost za djecu uzrasta od šest mjeseci do dvije godine. Naime, mališani su u tom periodu izuzetno radoznali, pa će kada pred vas stavite šoljicu čaja ili kafe pohrliti prema njoj.

Ako je dohvate i proliju vruću tečnost po sebi, mogu da dobiju ozbiljne opekotine. Zato pazite da u rukama ne držite dijete dok nosite vruć čaj, kafu ili supu. Postarajte se da vruće napitke držite što dalje od njihovog vidokruga.

6. Punjači za mobilni telefon i kompjuter

Vrlo često punjače za uređaje poput mobilnog telefona ili kompjutera zaboravimo da izvučemo iz struje kada se punjenje baterije završi. 

To može da bude veoma rizično za malu djecu koja su sklona da vrhove punjača stavljaju u usta. Punjač uključen u struju u dodiru sa pljuvačkom može da dovede do strujnog udara. 

Obavezno provjeravajte da li ste posle punjenja uređaja isključili punjače iz struje i sklonili ih na bezbjedno mjesto, prenosi "Telegraf.rs".

Tagovi: