Ako ožednimo u toku noći

Da li je u redu da pijete vodu koja je odstojala preko noći?

  • Izvor: novosti.rs
  • 23.10.2021.01:20

Svi smo nekad osjetili ukus čudne vode ujutru, nakon što nismo popili onu čašu vode koju smo spremili za slučaj da ožednimo u toku noći, ali zašto se ukus mijenja? I da li je bezbjedno piti?

Šta se dešava sa vodom kada je ostavite preko noći?

Postoji nekoliko teorija o tome šta se dešava sa čašom vode kada se izostavi preko noći. Prva je da je, ako je to voda iz česme, hlor koji je vjerovatno dodat vašem opštinskom vodovodu ispario tokom tih sati, što može promijeniti ukus. Bez obzira na izvor vode, nakon što je ostavljena da stoji nekoliko sati, ugljen-dioksid može početi da reaguje sa vodom, tako što snižava pH - taman toliko da promijeni ukus.

Tokom iznenađujuće detaljne rasprave na Redditu, hemičar za hranu je istakao da je ukus jedno od najkomplikovanijih čula, sugerišući da bismo tu "ustajalu" vodu mogli da uporedimo sa sjećanjem na njen ukus od prije nekoliko sati i zbog toga mislimo da ima ustajali ukus, jer je poredimo sa svježom vodom. 

Takođe je rekao da će voda lagano ispariti preko noći, što može koncentrisati ukus "ostalih stvari" u svakoj čaši. 

"Najvjerovatniji odgovor koji tražite", napisao je. 

"Osjećate ukus/miris vazduha u čaši, a ne vode. Ovaj vazduh je koncentrisana verzija bilo kojih isparljivih molekula."

Da li je bezbjedno za piće?

Što se tiče bezbjednosnog pitanja, voda nema nikakvih "šećera, masti ili proteina koji mogu trunuti ili užegnuti", pa se nije "pokvarila" nakon nekoliko sati, uprkos čudnom ukusu. Čini se da se upozorenja zapravo odnose na to da ne ostavljate vodu danima ili nedjeljama, da ne koristite istu čašu zauvjek bez pranja i da to isto neoprano staklo ne dijelite sa drugim ljudima.

Tagovi: