Koliko računa vodite o kapcima?

Prevencija za vaše kapke

  • Izvor: Ljepota&Zdravlje
  • 14.01.2022.13:29

Koliko računa vodite o kapcima? Prevencija za vaše kapke, tj. savjeti koje donosimo u nastavku osiguraće da oni igledaju dobro, a vaše lice svježe i lijepo!

Obraćamo mnogo pažnje na trepavice, a kada su podočnjaci u pitanju, ponekad smo čak i opsesivne. Ali rijetko mislimo na kapke. A upravo oni mogu biti mjesto na kojem će se namnožiti patogene bakterije. One inače nastanjuju folikule dlake, kao i suzne žlijezde.

Njihovo umnožavanje može biti razlog što nam kapci, sa starenjem, djeluju otežalo, a koža na njima ogrubi. Dodajte sada u jednačinu maskaru (koju često ne skidamo po cijeli dan), kao i medicinske maske (zbog njih se, ako maska ne prianja dobro na nosu, dah penje gore, pa su oči izložene bakterijama iz izdaha).

Evo šta možemo preduzeti:

Uvijek u potpunosti uklonite šminku

Prislonite tupfer koji ste natopili sredstvom za uklanjanje šminke nekoliko sekundi na kapak, kako bi sredstvo djelovalo i omogućilo lakše odstranjivanje i najsitnijih djelića šminke.

Trepćite (da, baš je toliko jednostavno!)

Treptanje raspoređuje suze, koje se nalaze s unutrašnje strane kapka, preko cijele površine oka, a to vlaži oko, hrani ga i štiti od bakterija.

Provjerite da li maska dobro leži

Ona treba da prianja uz greben nosa toliko da dah ne može da pobjegne gore. Ako niste sigurni da li je maska dobro podešena, nosite onu sa žicom na gornjem dijelu.


(Foto: www.freepik.com)


Tagovi: