5 pametnih pitanja koja morate postaviti sebi prije kupovine

  • 29.03.2021.09:20

Prije svake kupovine sebi morate postaviti pet pitanja kako biste bili sigurni da stvar koju želite da kupite stvarno treba da se nađe u vašem ormaru.

Slaže li se ta stvar s ostalim stvarima u mom ormaru?

Mogli bismo ponešto naučiti iz poučne priče ruske spisateljice Nadežde Teffi. Njena je junakinja kupila novu ogrlicu, koja je prvo zahtijevala novu bluzu (“nijedna od starih nije bila pogodna”), zatim suknju i cipele, zatim novu frizuru, novu sofu pa čak i novog muškarca. Vratimo se stvarnosti: kako se nakon kupnje ne bi isto dogodilo i vama te se ispostavilo kako vam je potrebna nova bluza za novu suknju, razmislite s koliko postojećih stvari će se nova stvar moći kombinirati. Ako nemate u svojoj garderobi ništa sto bi mogli upariti s novim komadom odjeće, savjetujemo vam da odgodite kupnju.

Imam li već sličnih komada u svojoj garderobi?

Trebate li još jedan par običnih crnih sandala ako ih već imate tri, a ljeto u gradu traje samo tri mjeseca? Je li zaista potrebno imati još jednu cvjetnu haljinu ako u ormaru postoji čitava gomila? Pravilo se ne odnosi jedino na osnovne stvari: ako ste jednom imali sreće i našli savršenu majicu ili crne hlače, ne bi li bilo suvišno kupiti nekoliko istih komada odjednom?

Od kakvog je materijala napravljena ta stvar?

U novom svijetu informirane potrošnje moramo biti odgovorni za svaku stvar – čak i obične farmerice i majicu. Bez obzira na to koliko su, npr, moderne plastične cipele, one će biti prisutne u životu našeg planeta još nekoliko stotina godina, a kada se razgrade, štetne će se tvari proširiti u tlo. Smisao kupnje stvari od prirodnih materijala nije samo s etičkog stajališta pravilno: sintetički akrilni džemper otići će u smeće za nekoliko sezona, dok će opcija od prirodne vune vjerovatno vam prije dosaditi nego se ofucati.

Bi li kupila taj komad da nije na sniženju?

Okruženi natpisima i transparentima s čarobnim riječima Sniženje, skloni smo se isključiti i nelogično razmišljati. Zašto kupiti grimiznu koktel haljinu, prigodnu za odijevanje na eventu koji se događa jednom godišnje? Ili još jedna minica, kad ih je već desetak u vašoj garderobi?

Hoću li sutra požaliti?

Taj je osjećaj mnogima poznat: možete ući u trgovinu lošeg raspoloženja i izaći zadovoljni s novom haljinom u vrećici. Ako vam se čini da kupnja nove stvari zaista uljepšava život, onda vam se to samo čini. Nakon jednog dana može se ispostaviti da vam kupljena bluza ne odgovara ili ju nemate uz što obući. Najrazumnije je pustiti želju za kupovinom da se malo razbistri i donijeti odluku sljedećeg dana.

(ELLE.HR)

Tagovi: