Dubai se "pržio" na plus 50

Vlasti odlučile da "ne čekaju prirodu", već da same naprave kišu

  • Izvor: Telegraf.rs
  • 21.07.2021.20:44

S obzirom da "majka priroda" nije do sad pomogla, nadležni u Dubaiju smislili su sopstveni način da stvore kišu, dok se bore sa temperaturom od 50 stepeni. Ovaj grad u Ujedinjenim Arapskim Emiratima osmislio je dron tehnologiju koja šokovima u oblacima izaziva kišu, navodi Mirror.

Riječ je o višemilionskim pokušajima borbe sa nepovoljnim vremenskim prilikama. 

Ujedinjeni Arapski Emirati su inače jedna od zemalja na svijetu sa najmanje padavina, a njeni stanovnici se trenutno svakodnevno "peku" na temperaturi od 50 stepeni.

Nacionalni meteorološki centar počeo je zato da koristi dronove koji u oblake ispuštaju električna pražnjenja. Metoda, poznata kao "sijanje oblaka" primorava oblake da se grupišu i formiraju padavine.

Fotografije koje je objavio Nacionalni meteorološki centar prikazuju padavine nalik monsunskim dok se automobili bore sa padavinama na auto-putu u scenama koji bi prije odgovarali jugoistočnim zemljama Azije, ali definitivno ne i Ujedinjenim Arapskim Emiratima.

Izgleda i da su dronovi bili toliko efikasni da su i u drugim dijelovima zemlje bila izdati žuti meteoalarmi, kao upozorenje na potencijalno opasno vrijeme.