Eksperimentalni lijek

“Fajzer” traži od SAD da odobre pilulu protiv korone

  • Izvor: Tanjug
  • 17.11.2021.10:27

Kompanija “Fajzer” zatražila je danas od američkih regulatora da odobre eksperimentalnu pilulu protiv kovida-19, čime se kreiraju uslovi za moguće lansiranje ovog obećavajućeg lijeka koji se može uzimati kod kuće već od ove zime.

Zahtjev kompanije “Fajzer” dolazi u trenutku porasta broja novozaraženih u SAD, uglavnom zbog toga što u brojnim američkim saveznim državama hladnije vrijeme tjera sve više ljudi u zatvorene prostore, prenosi AP.

Pokazalo se da “Fajzerova” pilula značajno smanjuje stopu hospitalizacija i smrti među zaraženima korona virusom.

Uprava za hranu i lijekove (FDA) već razmatra konkurentsku pilulu kompanije “Merk”, a očekuje se da će nekoliko manjih proizvođača lijekova takođe tražiti odobrenje za sopstvene antivirusne pilule u narednim mjesecima.

– Nastojimo da budemo što brži u našim naporima da ovaj potencijalni tretman omogućimo pacijentima i radujemo se saradnji sa američkom FDA na reviziji naše prijave – rekao je izvršni direktor Fajzera Albert Burla.

Konkretno, “Fajzer” očekuju da lijek bude dostupan odraslima koji imaju blage i umjerene kliničke slike kovida-19, a koji su u opasnosti da se ozbiljno razbole, što je slično tretmanima na koji se već primjenjuju sa drugim lijekovima za liječenje ove bolesti.

FDA održava javni sastanak o piluli “Merk” kasnije ovog mjeseca kako bi dobila mišljenje eksternih stručnjaka prije nego što donese konačnu odluku.

Tagovi: