Administracija za hranu i lijekove

Korist za djecu od Fajzerove vakcine veća od rizika

  • Izvor: Srna
  • 23.10.2021.09:06

Naučnici američke Administracije za hranu i lijekove saopštili su da je vjerovatna korist od vakcine protiv kovida 19 kompanija "Fajzer" i "Biontek" za djecu od pet do jedanaest godina znatno veća od rizika rijetke srčane uapale.

Proizvođači ove vakcine prethodno su objavili da njihova vakcina ima efikasnost od 90,7 odsto protiv virusa korona u kliničkim testovima sa djecom ovog uzrasta.

Detalji su objavljeni uoči sastanka panela spoljnih stručnjaka, koji će glasati u utorak, 26. oktobra, o tome da li preporučuju da FDA odobri upotrebu vakcine za ovu starosnu grupu.

Ukoliko FDA odobri imunizaciju "Fajzerovom" vakcinom za djecu od pet do jedanaest godina, to će biti prva vakcina protiv kovida 19 za ovu starosnu grupu, a vakcine bi u SAD mogle biti dostupne početkom novembra.

Vakcine "fajzer" i "moderna" dovedene su u vezu sa rijetkim slučajevima srčane upale ili miokarditisa, naročito kod mlađih muškaraca.

FDA navodi da će, pod pretpostavkom da će broj slučajeva miokarditisa kod mlađe djece biti sličan kao kod djece do 12 do 15 godina, broj spriječenih hospitalizacija u vezi sa kovidom 19 u većini analiziranih scenarija biti veći od broja hospitalizacija povezanih sa miokarditisom.

"Fajzer" je saopštio da će stopa miokarditisa kod djece od pet do dvanaest godina vjerovatno biti manja nego kod starosne grupe od 12 do 15 godina, djelimično zbog toga što bi se manjoj djeci davala slabija doza vakcine.