Naučnici: Oboljeli od korone mogu imati dugoročnih problema s erekcijom

  • 11.12.2020.11:16

Tokom nedavnog intervjua za američku televiziju NBC specijalista za zarazne bolesti Dena Grejson rekla je kako ima sve više dokaza koji upućuju da bi koronavirus mogao dugoročno da izazove poteškoće s erekcijom.

"Znamo da uzrokuje probleme u vaskularnom sistemu. Dakle, to je nešto što stvarno zabrinjava - ne samo da je ovaj virus smrtonosan, već može prouzrokovati i dugoročne probleme s vaskularnim sistemom, probleme koji kod nekoga mogu potrajati do kraja života", kazala je Dena Grejson, a piše DW.

Italijansko istraživanje Addressing male sexual and reproductive health in the wake of covid -19 outbreak, koje je objavljeno u julu, pokazalo je kako je erektilna disfunkcija istovremeno faktor rizika za upalu pluća nakon zaraze kovidom 19, ali i "moguća posljedica".

"Erektilna disfunkcija savršen je biomarker opšteg fizičkog i psihološkog zdravlja", rekao je vodič studije, endokrinolog i seksolog Emanuel Đanini sa Univerziteta u Rimu Tor Vergata. S obzirom na to da kovid 19 utiče i na mentalno i na fizičko stanje zaraženog, rekao je, nije preterano iznenađujuće da je erektilna disfunkcija jedna od posljedica ove bolesti.

Istraživanje je takođe pokazalo da su ljudi zaraženi koronavirusom koji su ranije patili od erektilne disfunkcije skloniji razvoju upale pluća. Razlog tome je što upala pluća uključuje ista propratna oboljenja koja su često povezana i s erektilnom disfunkcijom kao što su: respiratorni problemi, upale, hormonalni problemi, stres, anksioznost, depresija i endotelna disfunkcija.

Ograničen protok krvi u penisu

Poremećaji erekcije nastaju kada je ograničen protok krvi u penisu. Uzroci ovog poremećaja mogu biti složeni i različiti, kako fiziološki, tako i psihološki.

Različiti faktori koji utiču na kardiovaskularni, nervni i endokrini sistem mogu uzrokovati probleme s erekcijom ili im doprinijeti, a jedan od faktora rizika koji se ističe kod oboljelih od koronavirusa je oštećenje venskog i respiratornog sistema.

Naime, utvrđeno je da koronavirus napada unutrašnje zidove krvnih sudova, takozvani endotel, odnosno organ koji oblaže čitav vaskularni sistem. To uključuje i zidove u penisu.

Iako veći krvni ugrušci mogu izazvati srčani i moždani udar, stručnjaci smatraju da oštećenja na srcu koja nastaju nakon zaraze kovidom 19 uglavnom dolaze zbog vrlo malih ugrušaka koji blokiraju sitne krvne sudove u srčanom mišiću. U penisu takođe postoje mali krvni sudovi koji mogu brzo da se začepe kad se ograniči protok arterijske krvi.

Iako problemi sa sistemom krvnih sudova mogu da objasne neke pojave erektilne disfunkcije među pacijentima s koronavirusom, stručnjaci naglašavaju kako su potrebna dodatna istraživanja kako bi se utvrdilo zbog čega tačno dolazi do problema s erekcijom kod pacijenata zaraženih kovidom 19.

Tagovi: