Istraživanje

Naučnici tvrde: Polni organ može pokazati koliko će muškarac živjeti

  • Izvor: 24sata.hr
  • 13.10.2021.21:41

Poznato je koliko je erektilna disfunkcija vrlo neugodna za svakog muškarca, ali manje je poznato da to stanje može uticati na životni vijek.

Američki naučnici upozoravaju kako muškarci s ovim problemom imaju 70 odsto veću šansu da će kraće živjeti od ostalih.

Iako je uvriježeno mišljenje da od erektilne disfunkcije pate uglavnom stariji muškarci, vrlo je raširena i među mlađom populacijom. 

Skoro 20 odsto muškaraca mlađih od 40 godina ima ovaj problem.

"Ovo stanje može voditi kardiovaskularnim bolestima koje povećavaju rizik od prerane smrti. Već je poznato kako je erektilna disfunkcija povezana s kardiovaskularnim faktorima rizika, uključujući hiperlipidemiju (nenormalno visok nivo masnoća u krvi, holesterola i triglicerida), hipertenziju (visoki krvni pritisak), pretilost, dijabetes i pušenje", objašnjavaju naučnici Univerziteta "Mississippi".

Do tog zaključka su došli nakon što su proučili podatke od 1.790 muškaraca starih između 20 i 85 godina koji su učestvovali u anketi Ispitivanje nacionalnog zdravlja i prehrane 2003. i 2004. godine. Između ostalog, pitanja su pokrivala i detalje o erekciji.

Te podatke povezali su krajem 2011. s podacima onih koji su u međuvremenu umrli i zaključili kako je erektilna disfunkcija snažna naznaka prerane smrti.

Naučnici su otkrili da je 557 učesnika ovog istraživanja imalo problema s erekcijom, a nakon gotovo osam godina njih 244 je umrlo.

Kod njih 61 uzrok smrti bile su kardiovaskularne bolesti, 64 je preminulo od malignih neoplazmi, 12 od kroničnih respiratornih bolesti, a ostali zbog drugih uzroka, prenosi "24sata.hr".

U obzir su uzeli dob, tjelesnu aktivnost, nacionalnost, opseg struka, dohodak... Na kraju su zaključili da su ispitanici koji su patili od erektilne disfunkcije imali 70 odsto veću šansu od prerane smrti.

Međutim, naučnici napominju kako ovakav rezultat njihovog istraživanja ipak treba uzeti u obzir s određenim oprezom jer su potrebna još mnoga istraživanja da bi više znali o tom problemu.

Naime, pitanje je koliko su pojedini ispitanici realno ocijenili svoju erekciju, odnosno probleme s njom. Studiju su objavili u časopisu "Journal of Sexual Medicine", piše "Daily Mail".

Tagovi: