Promijenite ove navike i rezultati će doći bez gladovanja

Stalno ste na dijeti, a ne možete da smršate?

  • Izvor: Blic
  • 13.01.2022.16:54

Svi imamo bar jednog prijatelja koji nas ubjeđuje da ne mogu da smršaju jer imaju spor metabolizam, ali šta to zapravo znači?

Metabolizam je jednostavno proces kojim naše tijelo hranu i piće koje konzumiramo pretvara u energiju. Svaki dan koristimo tu energiju za aktivnosti koje obavljamo jedemo, dišemo, vežbamo, pa čak i cirkulacija krvi troši tu energiju.

Metabolizam je veoma prirodan proces, ali pogledajte najčešće greške u ishrani koje ga zapravo usporavaju.

Ne jedete dovoljno

Suprotno popularnom vjerovanju, gladovanje zapravo ne garantuje da ćemo smršati. Nutricionisti preporučuju 5 obroka dnevno, čak i ako je u pitanju mala količina zdravih grickalica, poput orašastih plodova ili banana.

Takođe treba napomenuti da će redovni obroci spriječiti moguće kasnije prejedanje.

Izbjegavate kofein

Kofein stimuliše centralni nervni sistem, što može da ubrza vaš metabolizam za čak 12 odsto, zbog čega ćete dnevno unositi i do 100 kalorija više.

Vaši obroci ne sadrže proteine

Naše tijelo treba da održava mišićnu masu pa pokušajte da u svoju ishranu uključite orašaste plodove, jogurt i razno meso. Neka istraživanja pokazuju da dodavanjem proteina u ishranu možemo sagorjeti do 35% više kalorija dnevno.

Potpuno ste izbacili mliječne proizvode iz ishrane

Uvreženo je mišljenje da ćemo brže smršati i imati ravniji stomak ako izbacimo mlijeko i jogurt iz ishrane, međutim neka istraživanja pokazuju da mlečni proizvodi pomažu u rastu mišića, što na kraju dovodi do bržeg metabolizma.

Ne jedete ugljene hidrate

Zaboravite na dijetu koja izbjegava ugljene hidrate, ideja da ćete smršati takvom ishranom je vjerovatno jedna od najčešćih grešaka koje ljudi prave. U stvari, vašem tijelu su potrebni ugljeni hidrati (koji su izvor energije), pa pokušajte da u svoju ishranu uključite dobre ugljene hidrate, kao što su šargarepa i kukuruz.