Odličan izvor prirodnih antioksidanata

Urme se smatraju najzdravijim voćem, evo i zašto

  • Izvor: novosti.rs
  • 07.10.2021.22:41

Urme imaju širok spektar zdravstvenih benefita, a smatraju se i najzdravijim voćem!

Ovo ukusno voće potiče iz regije koje se proteže između Egipta i jugozapadne Azije, a hiljadama godina bile su osnovna hrana Bliskog Istoka. Idealna su zamjena za slatkiše, ali to nije sve.

Evo zašto bi trebalo da se nađu na vašem meniju.

Bogate hranljivim materijama

Tri urme obezbjeđuju oko 200 kalorija i 54 grama ugljenih hidrata sa oko 5 grama vlakana. Uključuju vitamine B, vitamin K, kalcijum, željezo, magnezijum, kalijum, cink i mangan.

Urme i antioksidanti

Osim sadržaja vitamina i minerala, urme su bogate antioksidantima. Odličan su izvor prirodnih antioksidanata, koji se mogu koristiti za suzbijanje bolesti povezanih sa oksidativnim stresom. Oksidativni stres nastaje kada postoji neravnoteža između proizvodnje slobodnih radikala koji oštećuju ćelije i sposobnosti tijela da se suprotstavi njihovim štetnim efektima. Urme takođe sadrže antiinflamatorna i antimikrobna jedinjenja, što znači da igraju ulogu u borbi protiv zaraznih bolesti. Takođe imaju anti-gljivična svojstva, piše Health.

Urme su prirodno slatke

Mnogi smatraju da su urme suvo voće, ali su zapravo svježe voće. Pošto su neprerađene, šećer se prirodno pojavljuje.

Prema istraživanjima tri urme obezbeđuju oko 18 odsto dnevnog unosa vlakana, koja podržavaju dobru probavnu funkciju.

Snižavaju holesterol

Urme imaju sposobnost da smanje nivo LDL, neželjenog holesterola u tijelu. Odlična su hrana za one koji imaju visok holesterol, a koji kasnije može da dovede do masnih naslaga i brojnih kardiovaskularnih problema.


Tagovi: