Srpski član Predsjedništva

Dodik: Tačno je da nezavisnost Srpske podržava sedam zemalja EU

  • Izvor: RTRS
  • 13.10.2021.21:57

Pojedini predstavnici međunarodne zajednice, visoki predstavnik, kao i Ustavni sud BiH radili su u posljednjih 20 godina na štetu Republike Srpske, ali Srpska ima legitimitet da se bori za svoje nadležnosti, rekao je srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, gostujući u emisiji "Telering" na Radio-televiziji Republike Srpske.

"Poznato je javnosti da sam se ja sukobio sa svim visokim predstavnicima, pogotovo Pedijem Ešdaunom. Vidio sam šta je koncept, a oni su i dalje nastavili da kroje takvu politiku nizom mjera. A kada nema mogućnost da ih ostvare na bilo koji način, pojavi se Ustavni sud, gdje sjede tri stranca i dva Bošnjaka i donose sve odluke mimo Ustava", pojašnjava Dodik.

Dodik tvrdi da je ustavni poredak BiH srušen, što su uradili visoki predstavnici i Ustavni sud BiH nametanjem antidejtonskih odluka.

"U suštini lično branim ustavni poredak iako oni koji se bave propagandnim ratom nameću da ga rušim", rekao je Dodik.

On je naveo da je Republika Srpska sve to vrijeme trpila veliku štetu, ali da je legitimisala svoje pravo da se bori za Ustav i za nadležnosti koje su dobijene Dejtonskim sporazumom.

"Teritorijalni integritet BiH nije sporan sada, ali suverentitet jeste sporan", poručio je Dodik.

On je na taj način prokomentarisao svoju izjavu "samostalnost Republike Srpske u granicima dejtonske BiH".

"U Ustavu je jasno rečeno da sve što nije izričito dato BiH pripada entitetima. Takva stvar je i sa šumama Srpske. Šume, poljoprivredna zemljišta, teritorija pripadaju srpskom narodu i onima koji ovdje žive", jasan je Dodik.

Dodik je pojasnio da u članu 3. Ustava piše da je BiH sastavljena iz dva entiteta, Republike Srpske i FBiH.

"Јoš uvijek su oni kao u nekoj prednosti, ali snaga, volja i sve instatucionalne odluke su na našoj strani", naglasio je Dodik.

Podrška za samostalnost

Dodik je rekao da nezavisnost Republike Srpske podržava sedam zemalja Evropske unije.

"Tačno je, ali neću reći koje", istakao je Dodik.

Ovo je ranije izjavio i šef predstavništva Republike Srpske u SAD-u Obrad Kesić koji je takođe dodao da se u SAD-u sve više razmatra opcija samostalnosti Republike Srpske. On je poručio da su raspoloženja prema "projektu BiH" promijenjena i da su neki ljudi, ne navodeći koji, svjesni njene neodrživosti.

Tagovi: