Banjaluka

Ilić: Finansijska pomoć od 500 KM i za radnike četiri zavoda

  • Извор: АТВ
  • 01.12.2021. 19:26

Iako su neki od njih pod istim krovom i u vremenu pandemije se bave medicinom, grad Banjaluka na njihovu žrtvu ne gleda istim očima. Tako su radnici Zavoda za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju "Dr Miroslav Zotović", Zavoda za sudsku medicinu Republike Srpske, Zavoda za transfuzijsku medicinu i Zavoda za stomatologiju, mogli ostati bez jednokratne pomoći od 500 KM.

Gradonačelnik Draško Stanivuković ih nije uvrstio u grupu medicinara kojima će kroz ovo biti odata zahvalnost. Zato iz skupštinske većine kažu da će kroz rebalans budžeta ili uvrštavanjem u budžet za iduću godinu, ovo nepravda biti ispravljena. Mi nismo došli po milostinju ili po nešto što nam ne pripada, samo želimo da se i naš trud, rad i žrtva priznaju, poručuju direktori ove četiri zdravstvene ustanove. 

“Mi samo želimo da kroz ovo vidimo da nas grad Banjaluka posmatra kao dio zdravstvenog sistema  ovog grada. Zamislite teoretsku situaciju u kojoj bi grad samo jedan dan funkcionisao da nema ove četiri ustanove. Ja ne znam kako bi to izgledalo. Ako to neko ispod ovog krova ne shvata, meni je drago da gospodin Ilić to shvata i da ljudi koje on predvodi to shvataju”, rekao je Miloš Kos, direktor Zavoda za stomatologiju Republike Srpske .

“Mislim da smo mi kao zdravstveni radnici koji smo iznijeli toliko napora Klinički centar, Dom zdravlja, moja ustanova Zavod za rehabilitaciju, zaista trebamo jedan mir i jednu podršku od strane svih vas”, kaže Goran Talić, direktor Zavoda “Dr Miroslav Zotović”.

Svjesni smo da pomoć od 500 KM neće riješiti nečije životne probleme, ali im kroz ovo moramo pokazati da cijenimo sve što su radili u prethodnom periodu, poručuje predsjednik banjalučke Skupštine. Mladen Ilić kaže, oni su dio zdravstvenog sistema Banjaluke, grad je bez njih nezamisliv i njihova uloga u borbi protiv kovida je podjednako bitna. 

“Zavod za stomatologiju je u istoj zgradi kao i Dom zdravlja. Jedna higijeničarka ili bilo koji radnik Doma zdravlja će dobiti ovu naknadu, a onaj sa kojim oni rade svaki dan ali u dvije različite institucije, neće tako nešto dobiti. Želja nam je da do takvih stvari ne dolazi i spremni smo da takvu grešku, ako je tako možemo nazvati, ispravimo”, rekao je Mladen ilić, predsjednik Skupštine grada Banjaluka.

Sa sastanka stižu i osude na račun banjalučkog gradonačelnika, koji je rame uz rame sa svojim koalicionim partnerima, isplatu zdravstvenih radnika doveo do Ustavnog suda. 

“Njegova partija je glasala protiv toga da se nagrade zdravstveni radnici i tužio nas je Ustavnom sudu da se to ne isplati”, izjavio je Vlado Đajić, generalni direktor UKC-a Republike Srpske.

Ostalim zdravstvenim radnicima, jednokratnu pomoć od 500 KM gradonačelnik je danas ipak morao isplatiti. Iako je mjesecima unazad govorio da će on odrediti datum isplate, simptomatično je kako je ta odluka pala baš sad kada se predsjednik Skupštine sastao sa “zaboravljenim” banjalučkim medicinarima.



  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.