Stanivuković nema zakonsku mogućnost da obustavi isplatu naknada

Ilić: Odbornici će doći na sjednicu nakon dogovora sa gradonačelnikom

  • Извор: АТВ
  • 22.09.2021. 12:26

Odbornici skupštinske manjine u Banjaluci danas su došli i sjeli u skupštinsku salu uprkos činjenici da je sjednica otkazana. Predsjednik Skupštine grada Mladen Ilić za ATV kaže da je to još jedan performans i zloupotreba ljudi.

"To je jedan klasičan performans, zloupotreba onoga svega što rade, zloupotreba svih tih ljudi koje je neko dovukao na neki način tamo i tražio da rade od sebe te stvari. Mi smo juče bili jasni kad smo rekli da je ta sjednica otkazana, i da ćemo je nastaviti jednog momenta kada sa gradonačelnikom budemo imali taj sastanak da se vratimo u okvire normalnog funkcionisanja. Sve ono što ste vidjeli jutros je nastavak te farse i pokušaj da se od toga prave neki video snimci koji se kasnije dijele na društvenim mrežama i na taj način se pokušava voditi politika najvećeg grada u Srpskoj. Apsolutno nepotrebe stvari, ali mi smo na to navikli, a ništa manje nismo ni očekivali. Sve ono što žele da rade jeste prebacivanje "kockica" i svih tih stvari na skupštinsku većinu i prebacivanje neke vrste odgovornosti, naš stav je tu potpuno jasan. Želimo da sjednemo i razgovaramo i da se usaglasnimo oko ovih stvari. Bilo kakva prijetnja, pa i ova jutros za proteste, neće promijeniti naš stav. Protesti nekad mogu biti opravdani, ali u ovom slučaju oni se kriju iza građana i na taj način pokušavaju da riješe ovu situaciju. Mi protiv toga nemamo ništa, ovo je slobodan grad i zemlja, svako ima pravo na prostest, ali postavljam pitanje svakom ko se pojavi na protestu: "Koja je poenta toga?"

Građani su nas birali da riješavamo njihove probleme, a ne da njih dodatno uvodimo u sve ove stvari. Nikakvih protesta se ne bojimo, ukoliko je to njihov stav i nemaju mogućnost da sa nama nađu zajednički jezik, mogu da izvole i pozovu sve građane, pa ćemo vidjeti kakav će biti odziv toga nečega", rekao je Ilić.

Kada su u pitanju naknade odbronika, za koje Stanivuković najavljuje da neće biti isplaćene, Ilić kaže da gradonačelnik nema zakonsku mogućnost za tako nešto.

"Gradonačelnik nema mogućnost da saziva sjednicu, on ima mogućnost da koristi prostorije Gradske uprave, a jedna od tih prostorija je i skupštinska sala i on ima mogućnost da tu radi svaki dan ako to želi. Odbornici skupštinske većine nisu danas prisustvovali, prisustvovaće kad koalicija okupljena oko SNSD-a tako odluči, a to će biti odmah nakon sastanka kada nađemo zajednički jezik sa gradonačelnikom. Kad su u pitanju naknade odbornika, to su dječje igre gradonačelnika, kad god mu nije po volji on traži neke sankcije prema ljudima izvršava, da li da prebacuje sa jednog radnog mjesta na drugo, da im smanji plate ili bilo koje druge stvari. Odbornici svoje naknadu zarađuju svaki dan radom, zavisno od odbornika do odbornika, a ne zarade je kao dnevnicu kad dođu na skupštinu. On nema ni zakonsku mogućnost, ući će u još jedno krivično djelo. Naknada nije nešto što će odbornike natjerati da posustanu u ovim politikama koje vodimo i za koje smatramo da su apsolutno ispravne", rekao je Ilić za ATV.

On se osvrnuo i na jučerašnje napade na novinare ATV-a, kako od strane PDP-ovog odbornika Ivana Begića, tako i od gradonačelnika Banjaluke.

"Konstantno pozivam da se vratimo u neke normalne okvire ponašanja, prezentujemo ljude koji su nas birali i važno je da se vratimo u civilizovane i demokratske okvire, a to je nažalost ono što možemo da vidimo da oni ne rade ovih dana. Napadi na novinare i ATV-a i drugih portala dovoljno govori o njihovoj kulturi koji donose iz njihovih kuća. To nema dodirnih tačaka sa politikom, ima samo veze sa kulturom i onim šta donesemo iz naše kuće. Napadi su nažalost, sve učestali. Nema potrebe da se novinari napadju zbog pitanja. To je neprikladno, pogotovo za nekog ko obavlja tako važnu funkciju u našem gradu", kaže Ilić.