Vlada Republike Srpske

OŠ „Ivo Andrić“ Banjaluka dobija područno odjeljenje na Paprikovcu

  • Извор: АТВ
  • 02.12.2021. 15:33

Vlada Republike Srpske usvojila je Informaciju o inicijativi za osnivanje Područnog odjeljenja OŠ „Ivo Andrić“, Banjaluka u Mjesnoj zajednici Paprikovac, rekla je ministar prosvjete i culture Natalija Trivić na današnjoj konferenciji za novinare nakon sjednice Vlade Republike Srpske.

Pojasnila je da su inicijativu Vladi uputili stanovnici Mjesne zajednice Paprikovac, te da je Ministarstvo utvrdilo da je inicijativa opravdana, s obzirom da se učenici koji pripadaju Mjesnoj zajednici Paprikovac školuju u četiri osnovne škole: OŠ „Sveti Sava“ Lauš, OŠ „Ivo Andrić“, OŠ „Miloš Crnjanski“ i OŠ „Georgi Stojkov Rakovski“ Banjaluka.

 „Od ukupno 922 učenika koji su naseljeni na tom području a pohađaju neku od navedenih škola, njih 529 su učenici razredne nastave (I – V razred), a 393 učenika predmetne nastave (V – VIII razred). Područno odjeljenje bi bilo u sastavu Osnovne škole „Ivo Andrić“ Banja Luka  jer 434 učenika od ukupno 922 naseljeno na ovom području, a pohađaju upravo školu ‘Ivo Andrić’“, rekla je Trivićeva.

Navela je da je zaprimljena i inicijativa Grada Istočno Novo Sarjevo za izgradnju nove škole koju bi pohađalo oko 800 učenika, kao i da bi izgradnja ove škole trebalo da počne u narednoj godini.

Razgovarano je i o incijativi za izgradnju osnovne škole u banjalučkom nasenju Ada, a, prema njenim riječima,  Grad Banjaluka je dužan da dostavi elaborat za izgradnju ove škole do 31. decembra tekuće godine u skladu sa Zakonom o osnovnom vaspitanju i obrazovanju.

Govoreći o vršnjačkom nasilju u Osnovnoj školi „Risto Proroković“ Nevesinje, Trivićeva je istakla  da Ministarstvo najoštrije osuđuje vršnjačko nasilje počinjeno u ovoj školi i dodala da je zatraženo da prosvjetna inspekcija i inspektori prosvjetni savjetnici iz Republičkog pedagoškog zavoda izvrše hitan inspekcijski nadzor u ovoj školi kako bi bile utvrđene sve okolonosti u vezi sa ovim slučajevima vršnjačkog nasilja.

Podsjetila je da je raspisan javni poziv za dodjelu Svetosavske nagrade koja se dodjeljuje za postignuća u oblasti vaspitanja i obrazovanja u radnoj/školskoj 2020/21. godini i izrazila očekivanje da će i ove godine u Ministarstvo pristići mnogo prijava vaspitno-obrazovnih radnika.


Тагови: