Istorijski dan

Patrijarh srpski Porfirije dolazi u posjetu Eparhiji banjalučkoj

  • Извор: АТВ
  • 21.10.2021. 19:26

Sve je spremno za istorijski dan u Potkozarju i dolazak poglavara Srpske pravoslavne crkve. Prvu arhijerejsku liturgiju u obnovljenom manastiru Miloševac, nadomak Prijedora, služiće upravo patrijarh Porfirije. Veliku sreću i oduševljenje pravoslavni narod iz ovog kraja ne krije. Predrag Rujić iz svog dvorišta u kome živi već 50 godina sada gleda na manastir. Kaže da od dolaska blaženopočivšeg patrijarha Irineja nije dočekivao ovako značajan dan.

"To je zadovoljstvo svima i sreća. Vidite kako imamo lijep manastir, tu trebaju svi doći. Ovo je za ne povjerovati kako se brzo izgradio taj manastir i srećni smo svi i zadovoljni. Drago nam je što patrijarh dolazi, to je čast koju nema svako prilike da dočeka. Dočekaćemo ga onako kako najbolje znamo i možemo", kaže Predrag Rujić.

Ovaj dan je blagoslov za sve vjernike, sveštenstvo i monaštvo Eparhije banjalučke, ali i velika čast za protonamjesnika Dragana Hrvaćanina koji će patrijarha Porfirija dočekati u obnovljenoj potkozarskoj svetinji. 

"Svakako da je veliki i neizmjeran značaj dolaska Njegove svetosti patrijarha Srpskoj i poglavara naše SPC, prvenstveno za ovaj manastir, za ovu svetinju koja doživljava svoje vaskrsenje, svakako za čitav potkozarski kraj gdje se nalazi ova svetinja", kaže Dragana Hrvaćanin, protonamjesnik.  

Obnova manastira Miloševac počela je u avgustu 2018. godine, po blagoslovu episkopa banjalučkog Jefrema. Iste godine u novembru temelji su izliveni i osveštani. Gradnja je sada gotova, ostali su još unutrašnji radovi i oslikavanje freski. Plan je da u naredne 4 godine bude u potpunosti završen. 

Manastir Miloševac je, kao i svi ostali manastiri sa ovog područja, do temelja srušen tokom Austrijsko-Turskog rata. Sada je obnovljen, a svečani doček Njegove svetosti biće upriličen upravo povodom završetka građevinskih radova i pokrivanja manastirskog konaka.