Raste broj zaraženih

Primarna zdravstvena zaštita trpi najveći udarac

  • Извор: АТВ
  • 17.01.2022. 19:48

Novogodišnji praznici donijeli su osim veselja i slavlja i nove probleme u zdravstvu. Broj zaraženih posljednih sedmica decembra nastavio je da raste i u prvim danima januara. Pa je i trenutna epidemiološka situacija u Banjaluci poprilično loša.

"Zbog tog povećanog broja pacijenata u ari ambulantama samim tim i pozitivnih lica na sars kovid dva virus mi smo morali povećati i broj timova koji rade u radnom procesu kovid ambulanti i u ambulanti za pregled pacijenata sa respiratornim tegobama", rekla je Nevena Todorović, direktor Doma zdravlja Banjaluka.

Primarna zdravstvena zaštita trenutno trpi najveće udarce. Pa je i medicinsko osoblje preopterećeno jer radi na više kolosjeka. Zabrinjavajuće su i činjenice jer je veliki broj zdravstvenih radnika na bolovanju  jer su i sami zaraženi koronom. Veliki pritisak  trpe i medicinske sestre.

"One prosto fizički nisu u mogućnosti da se jave na sedamdeset telefonskih linija a ukupno ih radi u jednoj smjeni 65  tako da molimo građane za strpeljenje i razumijevanje jer medicinska sestra ne može ostaviti posao u previjalištu i posao sa ugroženim pacijentom i pacijentom koji trpi bolove mora da se njemu posvetiti", rekla je Todorovićeva.

Popuštanje i nepoštivanje epidemioloških mjera, mali broj vakcinisanih i masovna okupljanja  doveli su i do povećanja pacijenata i u klinički centar. Iz UKC-a kažu da se to i očekivalo. 

"To je i ono što smo očekivali u početku sad ovog talasa oboljevali su mlađi ljudi  sada se ta epidemija širi i među starijim hroničnim bolesnicima. Na sreću u ovom sad talasu kod mlađih pacijenata, naročito kod pacijenata koji su vakcinisani su blaže kliničke slike", rekla je Slavica Zeljković, načelnik Urgentnog centra UKC-a Republike Srpske.

Epidemiolozi predviđaju da bi u februaru ili martu moglo doći i do značajnog povećanja broja oboljelih od gripa.