Banjaluka

Subvencije za privrednike i samozapošljavanje

  • 27.08.2019. 20:07

Grad Banjaluka izdvojiće iz ovogodišnjeg budžeta više od 950.000 KM za subvencije za samozapošljavanje, kao i lokalne privrednike za nabavku mašina za potrebe povećanja proizvodnje.

Iz Uprave grada saopšteno je da će 637.000 KM biti usmjereno kao pomoć za 40 lokalnih privrednika kojima su neophodne nove mašine kako bi osavremenili proizvodnju i povećali produktivnost. 

Načelnik gradskog Odjeljenja za privredu Radenko Komljenović rekao je da sredstva dobijena od grada privrednici moraju utrošiti u nabavku osnovnih sredstava. 

"Grad sufinansira najviše 30 odsto od vrijednosti osnovnih sredstava ili najviše 20.000 KM po preduzeću. Nabavka osnovnih sredstava se sprovodi na način da preduzeće prvo nabavi osnovno sredstvo, a grad potom isplaćuje svoj dio za sufinansiranje", pojasnio je Komljenović. 

Direktor preduzeća Drvna galanterija "Milinković" Nenad Milinković naveo je da će mu sredstva za sufinansiranje dobro doći u nabavci TNT mašine - raskrajača za pločaste materijale. 

On je istakao da ova podrška grada ima veliki značaj za njega jer je ovo preduzeće prije pet mjeseci pretrpjelo veliku štetu od požara. 

"Osim finansijske pomoći, ovo ima i drugu dimenziju jer predstavlja brigu i podršku za nas privrednike, te ukazuje da nismo sami i da neko vodi računa o nama", rekao je Milinković. 

Za subvencije za samozapošljavanje biće izdvojeno 320.000 KM, te će 65 nezaposlenih Banjalučana ovih dana dobiti od 3.000 do 7.000 KM kako bi sami zasnovali svoj biznis. 

Grad Banjaluka je ove godine u budžetu obezbijedio 1,15 miliona KM za podsticaje privrednicima. 

Osim samozapošljavanja i nabavke mašina, ove godine će 195.000 KM biti uloženo i u opremanje kabineta praktične nastave u sedam srednjih stručnih škola, s ciljem da učenici, po završetku školovanja, izađu što pripremljeniji za tržište rada. 

  • 07:00 АТВ јутро

    АТВ јутро

  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија

    ''''Серија