UKC daje svoj doprinos svjetskoj kampanji

Svjetski dan podizanja svijesti o pneumoniji

  • Извор: АТВ
  • 09.11.2021. 19:26

Svjetski dan podizanja svjesti o pneumoniji (upali pluća ili zapaljenju pluća) obilježava se 12. novembra.

Univerzitetski klinički centar Republike Srpske i Klinika za plućne bolesti na ovaj način žele da daju svoj doprinos svjetskoj kampanji o podizanju svjesti o ovoj bolesti. 

Cilj je kroz razne aktivnosti uticati na prevenciju pojave pneumonije i ukazati na potrebu edukacije svih aktera od javnosti, medija, građana itd. o pneumoniji.

Ove godine u petak 12. novembra u prostoru foajea Sportske dvorane Obilićevo od 9:00 do 14:00 časova ljekari Klinike za plućne bolesti, pulmolog Klinike za dječije bolesti, osoblje Urgentnog centra razgovaraće sa građanima o ovom oboljenju, uzrocima nastanka pneumonije, načinima prevencije, važnosti imunizacije, a fizioterapeuti Službe kliničke rehabilitacije demonstriraće građanima vježbe disanja.

Pneumonija je vodeća infektivna bolest koja je, prema podacima iz 2019. godine dovela do 2,5 miliona smrti u svijetu. Pneumonija je preventabilna i izlječiva bolest od koje nažalost svake godine umre skoro milion djece mlađe od pet godina, što pneumoniju čini najčešćim infektivnim uzrokom smrti djece.

Pridružite se obilježavanju Svjetskog dana podizanja svjesti o pneumoniji, kako bismo zajednički skrenuli pažnju javnosti da se pneumonija može prevenirati, a da podizanje svijesti spašava živote.

Photo of the Remarkables mountain range in Queenstown, New Zealand.
Тагови:
  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    Авионџије

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''''''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином