Mrkonjić Grad

"BiH nemoguća bez pravde za srpske žrtve"

  • Извор: СРНА
  • 10.10.2021. 13:29

Ministar rada i boračko-invalidske zaštite Republike Srpske Duško Milunović rekao je u Mrkonjić Gradu da ni 26 godina nakon zločina nije podignuta nijedna optužnica protiv komandanata organizovanog zločinačkog poduhvata hrvatskih i muslimanskih snaga protiv Srba u zapadnoj Krajini, te poručio da će BiH biti "nemoguća misija" sve dok odnos prema srpskim žrtvama bude drugačji nego prema onim iz reda drugih naroda.

"Komandna odgovornost rezervisana je samo za Srbe, a ovdje kao da nije bilo starješina. Mi ćemo o tome da govorimo i ističem stalno da ova zajednica ne može da funkciniše i ona će biti nemoguća misija sve dok odnos prema srpskim žrtvama bude različit od onog prema žrtavama drugih naroda", naglasio je Milunović tokom obilježavanja 26 godina od stradanja Srba u zapadnoj Krajini.

Milunović je podsjetio da su za ove zločine osuđena samo tri lica za ubistva četiri civila, iako su u ovom masovnom zločinu nad srpskim stanovništvom ubijena 753 civila, od kojih 240 žena i 14 djece.

"Da je počinjen zločin nad muslimanskim stanovništvom, siguran sam sa bi do sada bilo podignuto na desetine optužnica, međutim kada su Srbi u pitanju, pravosudni sistem BiH ćuti, ne interesuje ga, ne funkciniše", kaže Milunović.

On je rekao novinarima da se danas odaje pomen brojnim srpskim žrtvama u 13 zapadnokrajiških opština koje su u proteklom ratu pobile hrvatske i muslimanske snage.

"Ostavili su brojne žrtve, izvršili su masovne zločine. U Mrkonjić Gradu je pronađena najveća zajednička grobnica sa 181 licem, ali isto su to učinili i u Glamoču gdje je u jednoj grobnici sahranjeno 108 lica, u Jajcu 81 lice i u Šušnjaru kod Sanskog Mosta je pronađeno 69 lica", izjavio je Milunović.

On je naveo da je u Šušnjaru pobijeno sve što je bilo živo i što je bilo srpsko, a tu je i u Drugom svjetskom ratu ubijeno 5.500 Srba.

Načelnik opštine Mrkonjić Grad Dragan Vođević rekao je da je od svih zapadnokrajiških opština Mrkonjić Grad podnio najveću žrtvu, a pečat tome je i najveća masovna grobnica.

"Podnijeli smo tužbu kod nadležnih institucija da se razmotre ratni zločini i eventualno da se naplati ratna odšteta. Međutim, to je još mrtvo slovo na papiru. Prema našim posljednjim informacijama, predmet se nalazi kod Tužilaštva BiH i još niko nije procesuiran", kaže Vođević.

Predsjednik Boračke organizacije Šipovo Mirko Škaljak kaže da su danas došli u Mrkonjić Grad da odaju počast vojnicima i civilima koji su pronađeni u mrkonjićkoj masovnoj grobnici.

"Obaveza svih nas i institucija Republike Srpske, kao i lokalnih vlasti je da ne zaboravimo naše saborce i civile koji su stradali ovdje. Nadam se da će nekad doći na red da odgovaraju i oni koji su počinili zločin nad srpskim narodom na području zapadnokrajiških opština", ističe Škaljak.

U Mrkonjić Gradu danas je parastosom i polaganjem vijenaca obilježno 26 godina

od stradanja Srba u zapadnoj Krajini kada je u združenoj akciji Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH ubijeno 2.014 srpskih vojnika i civila, a protjerano 120.000.

Brojne delegacije položile su vijence kod spomen-obilježja masovne grobnice na pravoslavnom groblju, kao i na centralnom spomen-obilježju poginulim borcima na Trgu srpske vojske. Prethodno je kod spomen-obilježja masovne grobnice na pravoslavnom groblju služen parastos.

Pomenu su prisustvovali predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija, delegacija Narodne skupštine Republike Srpske na čelu sa potpredsjednikom parlamenta Željkom Stojičić, te izaslanik srpskog člana Predsjedništva BiH general Dragan Vuković.

Združene snage Hrvatske vojske, HVO-a i takozvane Armije BiH, potpomognute dejstvima NATO-a, u septembru i oktobru 1995. godine izvršile su agresiju na 13 zapadnokrajiških opština i ubile 2.014 srpskih vojnika i civila, sa vjekovnih ognjišta protjerale 120.000 Srba, te opljačkale pokretnu imovinu, a nepokretnu uništile i onesposobile.

Među 2.014 ubijenih njih 753 bili su civili, od kojih 14 djece i 240 žena.

Hrvatske i muslimanske snage zauzele su tada opštine Ripač, Petrovac, Drvar, Grahovo, Glamoč, Ključ, Sanski Most, Mrkonjić Grad, Šipovo, Srbobran, Jajce, Kupres i Krupu na Uni i za sobom ostavile pustoš i masovne grobnice.

U Mrkonjić Gradu ekshumirano je 181 tijelo žrtava, među kojima 81 civil, 97 boraca Vojske Republike Srpske, tri pripadnika MUP-a Republike Srpske. Među ekshumiranima bilo je 10 žena. Kada je riječ o razaranju, samo na području opštine Mrkonjić Grad uništeno je 1.608 kuća i 700 stanova, a ratna šteta procijenjena je na 680 miliona KM.

U ovoj operaciji učestvovao je i Peti korpus takozvane Armije BiH kojim je komandovao Atif Dudaković, o čemu postoji video-zapis na kojem se vidi kako izdaje naredbu da bude uništeno sve što je srpsko na ovim prostorima.

Za zločine nad Srbima u 13 zapadnokrajiških opština pravdi nisu privedeni neposredni izvršioci zločina, ni odgovorni po komandoj odgovornosti.

Obilježavanje ovog istorijskog datuma organizuje Odbor Vlade Republike Srpske za njegovanje tradicije oslobodilačkih ratova.

Тагови: