Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: BiH će imati samo ono što joj pripada Ustavom

  • Извор: АТВ
  • 18.10.2021. 13:52

U Sarajevu je održana redovna sjednica Predsjedništva BiH, a srpski član Milorad Dodik kao što je i najavio, bio je protiv svih tačaka dnevnog reda.

"Sjednica je održana. Nisam prihvatio tačke dnevnog reda. Na sjednici Narodne skupštine Srpske odlučivaće se o tome", istakao Dodik.

On je poručio i da je glasao protiv otvaranja konzulata Ruske Federacije u Banjaluci. Narodna skupština će se prema tome odnositi jer je ona konačno mjesto donošenja te odluke, kao što je predvidio Ustav, a ne Predsjedništvo", rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu i izrazio uvjerenje da će republički parlament donijeti odluku u skladu sa interesima Srpske.

Kao ključno pitanje današnje sjednice Predsjedništva BiH Dodik je naveo ugovor sa Islamskom zajednicom u BiH, za koju je rekao da se iznenada pojavila na dnevnom redu.

"To je tačka koja stoji od 2006. godine, kada je Srpska pravoslavna crkva potpisala ugovor sa BiH, odnosno 2008. godine kada je potpisala Katolička crkva, odnosno Vatikan", rekao je Dodik i dodao da je to stajalo jer postoje problemi, jer se pravi diskriminacija među vjernicima.

On je istakao da je apsolutno neprihvatljivo i ponižavajuće nešto što se danas saznalo i što ima veze sa političkim i pravnim odnosima u BiH, a ne samo sa pitanjem vjere.

"Nisam protiv da se urede odnosi BiH i Islamske zajednice", rekao je Dodik i dodao da bez obzira i da je sve utanačeno, danas ne bi glasao za to, imajući u vidu da se pridržavao zaključaka Narodne skupštine Republike Srpske da srpski predstavnici u zajedničkim institucijama neće donositi odluke.

Srpski član Predsjedništva precizirao je da je potpuno novo i neprihvatljivo da se mijenja procedura usvajanja takvog ugovora.

On je naveo da je od članova Predsjedništva BiH Željka Komšića i Šefika Džaferovića, za koje je rekao da nastupaju zajednički, čuo da su nakon ovoliko vremena otkrili da je Islamska zajednica u BiH domicilna, a da su SPC i Vatikan strani subjekti.

"Što ide za tim da kaže da su Srbi i Hrvati, katolici i pravoslavci ovdje stranci, a da je jedini domicilan faktor ovdje islam. Kao da je BiH jedina zemlja u kojoj se islam upražnjava kao vjera", upozorio je Dodik.

Prema njegovim riječima, Komišić i Džaferović su tražili da ovo usvoji Predsjedništvo BiH i da ne ide u Parlamentarnu skupštinu, koja se izjašnjavala o ugovorima sa druge dvije vjerske zajednice.

Srpski član Predsjedništva BiH je poručio da je nemoguće izjednačiti stradanje u Jasenovcu sa bilo kojim stradanjem na ovim prostorima. To je politička podvala, poručio je Dodik koji se osvrnuo i na Inckov zakon i poručio da ga ne bi iznenadilo da ga PIK stavi van snage:

"U međuvremenu je i Ustavni sud donio neprihvatljivu odluku. O tome ćemo odlučivati na narednim sjednicama NSRS. Neprihvatljivo je da Ustavni sud ovako odlučuje, ovakav kapacitet BiH je urađen samo da bi bio na usluzi Bošnjacima u BiH. Međunarodni faktor koji kaže da pravi funkcionalnu BiH, radi samo u korist Bošnjaka", rekao je Dodik i poručio da se samo razgovorom može riješiti politička tenzija koja je nastala i da će se na taj način riješiti problemi koje imaju i Srbi i Hrvati u BiH.

On je istakao da će iskoristiti sva politička sredstva da vrati prava Republici Srpskoj.

Obezbijedićemo da se glas i status Republike Srpske čuje, poručio je Dodik.

"BiH će imati samo ono što joj pripada Ustavom, sve ostalo će biti vraćeno entitetima. Kako će to FBiH regulisati, mogu misliti, ali Republika Srpska će uspješno regulisati na ustavan i utemeljen način u različitim oblastima u kojim imamo prava", rekao je Dodik.

Na pitanje o Brčko distriktu, Dodik kaže da će Republika Srpska kada dođe vrijeme imati odgovor na pitanje statusa distrikta Brčko.

Dodik je ispunio obećanje da će dovesti harmonikaša, a na upit kako je harmonikaš ušao u Predsjedništvo BiH Dodik je poručio:

"Ušao je kao i ja. On je moj poznanik. Pjevali smo lijepe pjesme i ne znam šta je nenormalno u svemu tome. Je l' ja zavirujem njima u kabinet? Taj kabinet pripada srpskom članu predsjedništva, mi smo se tamo okupili da pokažemo da nema razloga za neku zabrinutost. Zašto Komšić to nije spriječio kada je takav junačina? Gdje piše da ne smije da se pjeva?", rekao je Dodik.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.