Stručnjak za bezbjednost

Galijašević: Deset puta više dokaza o zločinima Trećeg korpusa i Mahmuljina

  • Извор: СРНА
  • 16.11.2021. 15:13

Stručnjak iz oblasti bezbjednosti Dževad Galijašević izjavio je da postoji najmanje 10 puta više dokaza o zločinima pripadnika Trećeg korpusa takozvane Armije BiH i njihovog komandanta Sakiba Mahmuljina nego što posjeduje Odbor za boračka pitanja Republičke stranke Srpske.

Članovi Odbora za boračka pitanja Republičke stranke Srpske saopštili su da posjeduju 232 zvanična dokumenta Trećeg korpusa takozvane Armije BiH koji dokazuju krivicu ne samo tog korpusa, već i njihovog komandanta, dok Galijašević kaže da postoji najmanje 10 puta više dokaza.

"Više od 3.600 raznih dokaza je predočeno u Haškom tribunalu na suđenju generalu Rasimu Deliću. Riječ je o više od hiljadu video-materijala, na stotine transkripata presretnutih razgovora, više desetina ratnih dnevnika svih ratnih komandanata jedinica Treće armije, na hiljade stranica iskaza svjedoka", rekao je Galijašević za Srnu.

On je ukazao da se još u Haškom tribunalu počelo sa prekrajanjem istine jer su brojna dokumenta na suđenju izostavljana, poput transkripta razgovora između Mahmuljina i Alije Izetbegovića neposredno poslije zarobljavanja 55 pripadnika Vojske Republike Srpske.

Galijašević je naglasio da nikoga u Hagu, a očigledno još manje u Sudu BiH nije zanimalo zbog čega Mahmuljin prva 24 časa od zarobljavanja srpskih vojnika o tome nije obavijestio pretpostavljene već jedino Izetbegovića, a taj razgovor je uklonjen.

"Svi ti dokazi, predočeni u Hagu 2012. godine, prebačeni su i Tužilaštvu BiH i taj predmet je formiran pod pravnom kvalifikacijom `ratni zločin i genocid`, ali se, za samo četiri godine, ta pravna kvalifikacija izgubila. Tužilaštvo je redukovalo i mnoge druge dokaze, isključivo na štetu istine i pravde", naveo je galijašević.

On je dodao da je najveći apsurd u tome što su i ponuđeni dokazi bili sasvim dovoljni da Mahmuljin bude osuđen na višedecenijsku robiju, a opet je dobio samo 10 godina zatvora.

"Pljačkaši banaka bi dobili veću kaznu od one koju mu je propisana, mada je u sudskim spisima nepobitno utvrđeno da je komandovao odredom `El mudžahedin` i da je najmanje desetak zarobljenih srpskih vojnika ritualno ubijeno uz odsjecanje glava", napomenuo je Galijašević.

Sredinom i krajem 1995. takozvana Armija BiH je na području Vozuće sprovela operacije "Farz 95" i "Uragan 95" koje su dovele do najmasovnijih ritualnih klanja u istoriji ratovanja.

Mudžahedini su ritualno odrubili glave 192 vojnika i civila, te sakrili grobnice ubijenih širom Ozrena.

Nakon što su mudžahedini uz podršku NATO avijacije osvojili kotu "Paljenik", jedinice Drugog i Trećeg korpusa su do temelja spalile 66 sela, uništile više od 5.000 kuća, 12 crkava i manastira. Protjerano je više od 22.000 civila i ubijeno 465 vojnika.

Galijašević je naveo da se u predmetu protiv Mahmuljina kao okrivljeni nisu našli ne samo pripadnici odreda "El mudžahedin", već je izostavljen i "majski masakr".

"Riječ je o akciji Zeničkog korpusa i mudžahedina nad 56 pripadnika Prnjavorske lake brigade. U dvije ofanzive nestalo je 113 boraca, a za njih 15 se i dalje traga. Većina ekshumiranih bili su mučeni i unakaženi. Pronađeni su žicom vezanih nogu, bez glava ili bez drugih dijelova tijela. U optužnici nema ni ubistva 25 zarobljenih Hrvata u selima Maline i Bikoši, kao ni ubistva četiri Srbina u Mehurićima", podsjetio je Galijašević.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je prvostepenu presude Sakibu Mahmuljinu, ratnom komandantu Armije BiH, kojom je bio osuđen na 10 godina zatvora.

Prema optužnici, pripadnici odreda "El mudžahedin", koji je direktno bio podređen generalu Mahmuljinu, od jula do septembra 1995. u zarobljeničkom logoru "13. kilometar" kod Vozuće, ubili su najmanje 55 zarobljenih pripadnika VRS.