Milorad Dodik

"Izetbegović i međunarodna zajednica se uzdaju u opoziciju u Republici Srpskoj"

  • Извор: АТВ
  • 14.10.2021. 18:29

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik poručio je danas na konferenciji da se pojedini u Republici Srpskoj na kukavični način pokušavaju sakriti i prihvatiti sve zahtjeve svoji međunarodnih spornzora.

"Neki nam danas saopštavaju kako ova vlast navodno gura narod. Ne guramo, nego branimo. A oni koji se kukavički pokušavaju sakriti iza toga, spremni da sve prihvate jer su instruisani upravo od ovih koji su u funkciji prijetnje, njihovi međunarodni sponzori. Oni im kažu da će poštovati njihovo ponašanje, prije svega SDS-a i PDP-a, da što više udare na aktuelnu vlast kako muslimani ne bi morali govoriti ništa drugo osim onoga što je Izetbegović rekao kako ima odlučnu opoziciju u Republici Srpskoj, a ne bi morala da radi ni međunarodna zajednica. Pa se uzdaju u opoziciju. Oni su njihovi favoriti, a mi smo favoriti naroda", rekao je Dodik.

"Pojavili su se i oni koji govore da branimo svoje lične interese. Kao mi ovo radimo da odbranimo svoj lopovluk i kriminal. Da to radimo, onda bi umjesto njih bili u američkoj ambasadi da nas potapšaju po ramenu i kažu nam da smo najbolji momci na svijetu", rekao je Dodik i još jednom naglasio da rata nema.

Zvaničnici Republike Srpske održali su sastanak sa ambasadorima u BiH.

"Na ovom sastanku sam poručio, da EU ili Evropska komisija donese odluku o sankcijama Republici Srpskoj ili o isključenju iz programa koji oni ovdje imaju, neka zapišu da je to datum samostalne Republike Srpske", rekao je Dodik i poručio da ako oni misle da mogu da prijete, onda i mi imamo pravo na svoju političku odluku.

Poručio je i da ukoliko imaju namjeru da kazne Milorada Dodika, bolje im je da požure jer će u zabraniti rad Suda BiH na prostoru Republike Srpske. "Daćemo im rok od nekoliko dana da se sklone, ako se ne sklone, mi ćemo ih na fin način ispratiti".

Predsjednik SDS-a Mirko Šarović reagovao je na izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića koji je poručio da ima saznanja da će Republiku Srpsku pokušati da ukinu za nekoliko mjeseci. Šarović je optužio Dodika za tu situaciju.

"Ja sam krvi (sarkastično). Čujte Šarovića, njemu treba da kaže Vučić da oni hoće 20 godina da ukinu Republiku Srpsku. On to ne zna, on je tu iz neke vasione sletio. To je opšte poznata stvar koja se čini bez oklijevanja. Zahvaljujem se gospodinu Vučiću za brigu, on je to spoznao stalnim našim upozoravanjem da se to dešava. A ne Mirko Šarović, koji nema vremena da ode u Beograd, boraveći stalno u Njemačkoj ili britanskoj i američkoj ambasadi", rekao je Dodik.