Ambasador Ruske Federacije u BiH

Kalabuhov: Ne planiram saradnju sa Šmitom

  • Извор: СРНА
  • 04.08.2021. 21:19

Ambasador Ruske Federacije u BiH Igor Kalabuhov izjavio je da ne planira saradnju sa Kristijanom Šmitom, jer ga ne smatra visokim predstavnikom u smislu člana sedam Povelje UN.

Kalabuhov je rekao da postoji određena aura oko OHR-a, te da ga samo treba demistifikovati.

"Slobodno se obratite Šmitu zahtjevom da se pokrene direktan prenos sastanaka u OHR-u. Ako postoje prenosi uživo sa sjednica Savjeta bezbjednosti UN, zašto se to onda ne odnosi na OHR, pogotovo kada radi za dobrobit građana BiH?", pitao je Kalabuhov u intervjuu za portal "Kliks".

Ruski ambasador smatra da ljudi u BiH treba da pogledaju nekoliko sjednica i formiraju svoje mišljenje o OHR-u.

Odgovarajući na pitanje da li je BiH, odnosno Republika Srpska, "posljednji bastion ruskog uticaja u Evropi", Kalabuhov je ukazao da se u riječi "posljednji" osjeća fatalizam.

"Republika Srpska je entitet u sastavu BiH, koji ima široka ustavna ovlaštenja. Isto kao i Federacija BiH. Ne stvaramo `uporišta projekcije moći`, već nastojimo proširiti krug prijatelja naše zemlje", rekao je Kalabuhov.

Komentarišući odluku političkih predstavnika iz Republike Srpske da ne učestvuju u radu institucija BiH, Kalabuhov ističe da Srbi, kao konstitutivni narod, u skladu sa Aneksom četiri Dejtonskog sporazuma, mogu, na osnovu demokratske procedure, donositi odluke koje zadovoljavaju interese srpskog naroda u BiH.

"To se odnosi i na druge konstitutivne narode, čijom je suverenom voljom bila stvorena moderna država BiH. S druge strane, naravno, bilo bi bolje da se odluke donose u zajedničkim strukturama BiH na osnovu postignutih kompromisa", dodao je Kalabuhov.

On smatra da su za stabilan razvoj BiH potrebna dva uslova, od čega je prvi potpuno uklanjanje uticaja spoljnih faktora na stanje u BiH, bilo u obliku "dokazanih prijatelja", OHR-a ili takozvane ambasadorokratije.

"Drugi uslov je otvoren i miran dijalog unutar BiH, uz učešće konstitutivnih naroda, svih građana zemlje. Uz to, nema potrebe prilagođavati ga nekim spoljnim uslovima, čak i najuglednijih struktura", rekao je Kalabuhov.

Ruski ambasador je napomenuo da bi narodi BiH sami trebali razviti takve oblike suživota koji odgovaraju njihovom savjesnom razumijevanju istorije, mentalitetu i osobinama, dodajući da je to jedina garancija budućnosti BiH.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок