"Potezi Podžića narušavaju odnose"

Majkić: Podžić da se pozabavi ratnim zastavama u Bužimu

  • Извор: СРНА
  • 14.01.2022. 10:36

Zamjenik predsjedavajućeg Zajedničke komisije za odbranu i bezbjednost parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da bi ministar odbrane u Savjetu ministara Sifet Podžić trebao da se pozabavi pojavom "Zelenih beretki" u Bužimu, među kojima su neki nosili uniforme Oružanih snaga BiH, uz ratne zastave i pokliče "Alahu ekber!".

Majkićeva je istakla da, međutim, umjesto da se Podžić i načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović pozabave tom pojavom, oni bi radije da se bave sankcionisanjem srpskih oficira.

"Možda su, ipak, u pravu oni koji tvrde da će uskoro od Oružanih snaga BiH nastati muslimanska vojska", ocijenila je Majkićeva za Srnu.

Ona je rekla da potezi Podžića, koji je pokrenuo postupak protiv srpskih predstavnika zbog prisustvovanja obilježavanju Dana Republike Srpske, predstavlja teško narušavanje odnosa u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH.

"Nakon stalnih ispada ministra spoljnih poslova Bisere Turkovićna na domaćem i međunarodnom planu, svjedoci smo da joj se ovih dana pridružio Podžić brzopletom naredbom o pokretanju disciplinskog postupka protiv zamjenika ministra odbrane Mirka Okolića i još pet pripadnika Oružanih snaga BiH iz reda srpskog naroda koji su prisustvovali svečanostima obilježavanja 9. januara", navela je Majkićeva.

Majkićeva je napomenula da je odmah nakon svečanog obilježavanja velikog praznika Republike Srpske, Podžić požurio s naredbom o pokretanju disciplinskog postupka, a načelnik Zajedničkog štaba Oružanih snaga BiH Senad Mašović izrazio očekivanje "da će biti procesuirani svi koji ne poštuju odluke sudskih organa".

"Bilo je to po onoj - nije rođendan kada je Srpska stvarno nastala, već je to bilo koji datum koji bi Bošnjacima bio po volji. Nevjerovatnom brzinom formiran je `tim za izviđajni postupak` od tri člana koji čine šef tima general Ivica Jerkić i članovi brigadiri Izudin Skopljak i Radomir Bilac", istakla je Majkićeva.

Ona je dodala da je zadatak ovog tima da utvrdi da li ima elemenata odgovornosti.

"E, pa da vidimo ima li je. Znaju Srbi da je kratak put od zahtjeva člana Predsjedništva BiH Željka Komšića da se oni kazne, do Podžićeve naredbe, preko Mašovićeve realizacije kažnjavanja", napomenula je Majkićeva.

Ona je dodala da je zbog prisustva na proslavi Dana Republike Srpske, dvojac Podžić-Mašović ispustio iz vida nekoliko činjenica koje, "pored toga što govore o besmislenosti njihovog pokušaja, predstavljaju i teško narušavanje međuljudskih odnosa u Ministarstvu odbrane i Oružanim snagama BiH, o čemu će se tek čuti u narednom periodu".

"Okolića i srpske oficire u Oružanim snagama BiH, koji su prisustvovali svečanostima u Banjaluci, pozvao je srpski član Predsjedništva BiH kao član Vrhovne komande. NJihova obaveza je da se odazovu na svaki poziv člana Predsjedništva, jer Predsjedništvo BiH ima vrhovnu komandu i kontrolu nad Oružanim snagama BiH", istakla je Majkićeva.

Poziv koji je upućen srpskim oficirima u Oružanim snagama BiH da prisustvuju obilježavanju Dana Republike Srpske, dodala je ona, upućen je od legalno izabranog člana Predsjedništva BiH iz srpskog naroda i Republike Srpske.

"U sastavu Oružanih snaga BiH formiran je Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, koji baštini identitet i vojno nasljeđe Vojske Republike Srpske. Upravo Vojska Republike Srpske je najzaslužnija za stvaranje Republike Srpske, kao što je na tom osnovu kasnije i nastao Treći pješadijski /Republika Srpska/ puk, koji je trebao da bude tamo gdje se obilježavao 9. januar, Dan Republike", pojasnila je Majkićeva.

Na pitanje gdje je onda osnov za pokretanje disciplinskog postupka protiv Okolića i pet srpskih oficira, Majkićeva je istakla da ga nema.

"Propust bi bio učinjen samo u slučaju da se oni nisu odazvali na poziv člana vrhovne komande Milorada Dodika", rekla je Majkićeva.

Ona je dodala da će zato biti zanimljivo vidjeti kako će u Ministarstvu odbrane i Zajedničkom štabu Oružanih snaga BiH naći argumentaciju za disciplinsku, a kamo li za krivičnu odgovornost navedenih lica.