Afera "Respiratori"

Mijenjan tip respiratora, nije pravljen novi ugovor

  • Извор: СРНА
  • 17.11.2021. 19:16

Nastavkom svjedočenja pomoćnika direktora FUCZ i šefa Sektora za finansijsko poslovanje, javne nabavke i skladištenje Sanite Alagić danas je u Sudu BiH nastavljeno suđenje federalnom premijeru Fadilu Novaliću i drugima za spornu nabavku 100 kineskih respiratora u vrijednosti od 10.530.000 KM.

U prvobitnom ugovoru za nabavku respiratora naveden je tip HCV003, što je naknadno izmijenjeno u ACM812A.

Alagićeva je rekla da je to tretirano kao tehnička greška, zbog čega se nije pristupilo sklapanju novog ugovora niti aneksa, nego je izmijenjena samo prva stranica tog dokumenta, gdje je naznačen novi tip respiratora.

Tokom istrage Alagićeva je navela da je ponudu za respiratore lično donio vlasnik preduzeća Srebrena malina Fikret Hodžić, ali je danas promijenila iskaz i rekla da to nije tačno i da je ponuda stigla na portirnicu.

Alagićeva je dodala da je iskaz tužiocima dala pod pritiskom, da su joj prijetili, izbacivali iz kancelarije, te da nije znala je li ispitivana u svojstvu svjedoka ili osumnjičene.

Na pitanje tužioca Mirze Hukeljića da li je pročitala zapisnik nakon davanja iskaza i je li imala primjedbe da sadržaj zapisnika, svjedok je odgovorila da ga je pročitala i da nije imala nikakve primjedbe.

Predsjedavajuća sudskog vijeća Džemila Begović pitala je Alagićevu zna li ko je donio odluku da se prihvati baš ponuda Srebrene maline, na šta je Alagić odgovorila da ne zna.

Svjedočenje Alagićeve biće nastavljeno 19. novembra.

Osim Novalića, za spornu nabavku respiratora optuženi su suspendovani direktor FUCZ Fahrudin Solak, ministar finansija FBiH Јelka Milićević i vlasnik Srebrene maline Fikret Hodžić.

Novalić, Solak i Hodžić optuženi su za udruživanje radi činjenja krivičnih djela u vezi sa djelima zloupotreba položaja ili ovlaštenja, primanje nagrade ili drugog oblika koristi za trgovinu uticajem.

Optužnica ih tereti i za pranje novca, falsifikovanje ili uništenje poslovnih ili trgovačkih knjiga ili isprava, falsifikovanje službene isprave i povredu obaveze vođenja trgovačkih ili poslovnih knjiga i sastavljanja finansijskih izvještaja i njihovo falsifikovanje ili uništavanje.

Milićevićeva je optužena za nesavjestan rad u službi.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок