Zaobilazi predsjedavajućeg Predsjedništva BiH

Milanović dolazi u BiH, još jednom bez susreta sa Komšićem

  • Извор: АТВ
  • 18.12.2021. 15:51

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović boraviće sutra u posjeti BiH, međutim u dostavljenom protokolu nije najavljen susret sa članovima Predsjedništva BiH.

Nije ovo prvi put da predsjednik Hrvatske dolazi u BiH, a ne sastaje se sa članovima predsjedništva. Ni Kolinda Grabar Kitarović kada je dolazila 2019. godine nije se sastala sa članovima predsjedništva. Interesantno je što je pri svakoj posjeti predsjedavajući Predsjedništva BiH bio Željko Komšić.

Može se zaključiti da zvaničnici Hrvatske nisu voljni sastati se sa formalno hrvatskim članom Predsjedništva BiH. Prije nekoliko dana u BiH je boravio i premijer Hrvatske Andrej Plenković koji se sastao sa Zoranom Tegeltijom, ali ponovo ne sa Komšićem koga je nazvao "anomalijom".

Sa druge strane, Komšić je posjetio Zagreb 2018. godine, ali tada je Kabinet predsjednice Hrvatske izdao saopštenje u kojem su istakli da nisu upoznati sa boravkom gospodina Željka Komšića Hrvatskoj.

Naravno, ni tada se nije sastao sa zvaničnim predstavnicima Hrvatske, ali je zato vrijeme proveo u Zagrebu sa Stipom Mesićem.

Ne dešava se da predsjednik Srbije boravi u BiH, a da se ne susretne sa srpskim članom Predsjedništva BiH Miloradom Dodikom koji je tokom perioda predsjedavanja Predsjedništvom BiH ugostio sve strane zvaničnike. Ovo je sigurno nedvosmislena poruka Zagreba upućena Komšiću i njegovoj ulozi "predstavnika Hrvata" u BiH.