Snježana Novaković Bursać

"Neučešće predstavnika Srpske reakcija na brutalno kršenje Ustava"

  • Извор: СРНА
  • 26.10.2021. 14:46

Šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Snježana Novaković Bursać ukazala je u raspravi o smjeni ministra odbrane u Savjetu ministara da je neučešće predstavnika Republike Srpske u institucijama BiH bila reakcija na brutalno kršenje zakona i Ustava na štetu srpskog naroda.

U raspravi o smjeni Podžića učestvovali su poslanici SNSD-a Srpskog kluba, dok poslanici iz Kluba SDS-a, PDP-a i DNS-a nisu ušli da podrže smjenu ministra koji je jednostaranim odlukom odgodio zajedničku vojnu vježbu Oružanih snaga i Vojske Srbije na Manjači.

"Direktno se ovom odlukom krši Ustav i nadležnosti vezane za vanjsku politiku i za Oružane snage, a odluka se tiče i vanjske politike i Oružanih snaga. Međutim, svima je jasna pozadina, odnosno, politički kontekst i poruka Srbiji i Republici Srpskoj", rekla je Bursaćeva.

Bursaćeva je pojasnila da je predsjedavajući Savjeta ministara Zoran Tegeltija dovoljno obrazložio razloge za smjenu, ističući da ta odluka možda nije ključno remetilačka ali je znakovita.

"Očekujemo da većina kolega iz Federacije BiH neće podržati odluku iz političkih, a ne pravnih i suštinskih. Pokušaće se nama imputirati blokada institucija i razvaljivanje države, čemu svjedočimo proteklih dana", rekla je Bursaćeva.

Ona je ukazala da onaj ko temeljno ne poštuje Ustav i zakone, volju jednog, drugog ili dva konstitutivna naroda, suštinski razvaljuje temelje na kojim BiH može da funkcioniše.

"Pravna i politička argumentacija je na strani onih koji se u kontinuitetu pozivaju na Ustav i temeljnim principima na kojom ova zemlja treba da funkcionište", rekla je Bursaćeva.

Ona je podsjetila da je Savjet ministra godinu dana bio opstruistan tokom formiranja i da su tada direktno kršeni rokovi bez ijednog valjanog razloga.

"Uporno se ovdje pokušava da neko nekom nešto daje. Kao daću vam malo vlasti ako mi se sviđate ili ne sviđate, bez obzira šta su građani izabrali. Uzeću ovog ili onog u vlast? Da li je to stvarno demokratija i način na koji ova zemlja može da funkcioniše", upitala je Bursaćeva i pozvala da svi poštuju Ustav.

Prema njenim riječima, zakon je kršen i prilikom izbora članova Centaralne izborne komisije, Komisije za istraživanje stanja u pravosuđu, a nepoštovanje stvarne volje bilo kojeg naroda nija put kojim BiH treba da ide.

Ne smatra normalnim, kako je rekao, da bilo ko ko se zalaže za BiH i njenu državnost prihvata da stranci odlučuju u najvišim sudskim i političkim tijelima i poziva na intervencije stranaca.

Ona je pozvala na smirivanje tonova koji ne dolaze od predstavnika i Kluba SNSD-a i Republike Srpske, te apelovala da javnost FBiH pozove svoje predstavnike da se suzdrže od teških riječi.

Šef Srpskog kluba Nenad Stevandić Stevandić je rekao da niko ne može odlučivati kako će raditi srpski poslanici u Parlamnetarnoj skupštini, te da su oni dužni odgovarati samo srpskom narodu.

"Nismo mi ovdje došli u privatnu firmu. Nismo došli da nas neko vrijeđa i naziva nas relevantnim i nerelevantnim", istakao je Stevandić odgovarajući na napade poslanika Alme Čole koja je rekla da srpski poslanici treba da prekinu radni odnos ukoliko ne žele da rae.

Stevandić smatra besmislenim Podžićevo objašnjenje da je vježba odgođena zbog epidemiološke situacije, jer je u vrijeme održavanja vježbe između Oružanih snaga BiH i Vojske SDA bilo mnogo više zaraženih, a manje vakcinisanih.

Poslanik SDP-a Saša Magazinović smatra da ova tačka dnevnog reda može biti povodom da "progovore o drugim stvarima"."Niko vam ne može osporiti da u parlamentu branite svoju odluku", rekao je Magazinović i pozvao da se ne izgovaraju teške riječi koje otežavaju živote povratnicima.

Poslanik DF-a DŽenan Đonlagić smatra da odluka o smjeni ministra Podžića predstavlja politikanstvo, a da će glasanje za tu nju pokazati kakav kredibilitet imaju.

Poslanik Naše stranke Mirjana Marinković Lepić navela je da se poslanicima stavilo na teret da se "legalizuju prakse koje će dovesti da se podržavaju ministri koji ne rade u skladu sa svojim nadležnostima". 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок