Nametnuto od strane incka

Od danas na snazi odredbe o zabrani negiranja genocida

  • Извор: РТС
  • 28.07.2021. 07:40

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine juče su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina, a danas te odredbe stupaju na snagu.

Prema podacima koji su dostupni na veb stranici Kancelarije visokog predstavnika u BiH, zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan nakon objave u Službenom glasniku BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije.

To znači da će nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na negiranje genocida, danas stupiti na snagu.

Odlazeći visoki predstavnik u BiH Valentin Incko 23. jula je objavio da je iskoristio bonska ovlašćenja i nametnuo dopune Krivičnog zakona Bosne i Hercegovine kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida.

Predsjednici parlamentarnih stranaka sa sedištem u Republici Srpskoj usvojili su povodom odluke Incka pet zaključaka među kojima je i bojkot rada institucija BiH.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je Beograd obaviješten i da prati dešavanja u Bosni i Hercegovini, uz poruku da Srbija ne može da ostavi Republiku Srpsku bez podrške u ekonomskom i svakom drugom pogledu, kao i da će izaći sa prijedlogom kako da u budućnosti vodimo dijalog sa Bošnjacima.

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник

  • 23:30 Серија: Ред Рок

    Серија: Ред Рок