Delegacija EU u BiH

Ozbiljni izazovi pred kandidatima

  • 07.09.2018. 09:21

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozvale su kandidate da na predstojećim opštim izborima u BiH i političke lidere djeluju imajući na umu najbolji interes građana i da se fokusiraju na stvarne potrebe BiH.

U saopštenju Delegacije EU povodom zvaničnog početka predizborne kampanje ističe se da su izbori ključni stub demokratije i napominje da će građani BiH u oktobru iskoristiti svoje pravo na političke odabire za budućnost. 

"Uprkos napretku postignutom u okviru Reformske agende, izazovi i dalje postoje. BiH je potrebna diskusija i fokus na kontinuirane prijeko potrebne reforme, to je nešto što građani i mladi u BiH s pravom očekuju. Evropske integracije nude model za ovaj razvoj, a to je put koji je BiH izabrala", ističe se u saopštenju. 

U saopštenju se dodaje da kandidati i političke stranke imaju dužnost prema građanima da tokom kampanje razgovaraju o pitanjima od stvarnog značaja. 

Delegacija EU pozvala je političke lidere na svim nivoima da se uzdrže od negativne, neodgovorne retorike koja vodi ka podjelama. 

"To će samo nanijeti štetu zemlji i njenim građanima. Svi političari snose odgovornost za stvaranje atmosfere dijaloga i tolerancije. Sloboda medija i pluralizam ključni su elementi za otvorenu i slobodnu demokratsku debatu", upozoravaju iz EU Delegacije. 

U saopštenju se ističe da će ozbiljni izazovi biti pred izabranim vlastima na svim nivoima, te da će se ova pitanja morati rješavati nakon izbora i da zaslužuju odgovarajuću pažnju već tokom izborne kampanje. 

"To uključuje jačanje vladavine prava, borbu protiv korupcije, otvaranje novih radnih mjesta, bolje javne usluge i zalaganje da BiH bude zemlja u kojoj građani mogu ostvariti svoj puni potencijal", ističu iz Delegacije EU. 

U saopštenju se navodi da relevantne domaće vlasti, institucije, političke stranke i kandidati moraju osigurati integritet izbornog procesa, kao i bezbjednost samog glasanja. 

"Izbori moraju biti slobodni i pošteni. Međunarodni i domaći posmatrači izbora igraju važnu ulogu u tom smislu; treba im pružiti pomoć u obavljanju njihovih dužnosti", dodaje se u saopštenju. 

Delegacija EU i Kancelarija specijalnog predstavnika EU u BiH pozivaju sve građane da iskoriste svoje demokratsko pravo i glasaju 7. oktobra. 

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Лутрија РС, Лото

    Пренос извлачења добитних комбинације игре на срећу Лото 7/39 Лутрије Републике Српске.

  • 20:10 Емисија: Прича се

    Политичка, дебатна емисија доноси широк избор актуелних тема, супротстављених ставова, различитих углова, чињеница и реплика.

  • 21:20 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''''''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 22:05 Серија: Авионџије (12+)

    ''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:35 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.