Zamjenik predsjedavajućeg PD PS BiH

Radmanović: Poslanici iz Srpske jedinstveni - ne učestvuju u radu do daljeg

  • Извор: СРНА
  • 27.07.2021. 12:47

Zamjenik predsjedavajućeg Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine Nebojša Radmanović rekao je da će se poslanici iz Republike Srpske nakon dogovora političkih lidera u Banjaluci pridržavati tih odluka lidera do daljeg.

- Pridržavaće se odluka iz više razloga - ne samo zato što su oni njihovi lideri nego što je postignuto jedinstvo u Republici Srpskoj, zajednički nastup, odnosno neučestvovanje u donošenju odluka na nivou BiH - rekao je Radmanović.

Radmanović je istakao da je to ispravan stav.

- Lično mislim da je vrlo važno da smo svi na istom putu kada se donesu krupne pogrešne odluke ljudi sa strane u BiH, a posebno se odnose na Republiku Srpsku - istakao je Radmanović.

Nakon jučerašnjeg sastanka i jesu, kaže on, pa se tako već od jutra pokazuje da u radu nema predstavnika Srba na sjednicama komisija i odbora.

- Oni poslovnički mogu da donose odluke bez prisustva jednog naciona, ali ne mogu da donose odluke kada je u pitanju parlament. Danas neće učestvovati u radu parlamenta - zaključio je Radmanović.

Za danas zakazana sjednica Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu otkazana je zbog nedolaska poslanika iz Republike Srpske, odlučeno je na proširenom Kolegijumu ovog doma.

Na jučerašnjem sastanku predsjednika parlamentarnih stranaka u Republici Srpskoj odlučeno je da srpski predstavnici od danas neće učestvovati u radu i odlučivanju zajedničkih institucija.

Sastanak je održan zbog situacije uzrokovane odlukom odlazećeg visokog predstavnika u BiH Valentina Incka da nametne dopune Krivičnog zakona BiH kojima se zabranjuje i kažnjava "negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca".