Pred Sudom BiH

Srpska udruženja traže od Bramerca da nadgleda suđenje Mahmuljinu

  • Извор: СРНА
  • 25.11.2021. 07:35

Predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata uputili su pismo glavnom haškom tužiocu Seržu Bramercu, u kojem traže od njega da vrši monitoring sudskog postupka protiv generala tzv. Armije BiH Sakiba Mahmuljina pred Sudom BiH.

U pismu, koje su potpisali predsjednici Boračke organizacije Republike Srpske i još osam najznačajnijih organizacija proisteklih iz proteklog rata, podsjeća se da je Sud BiH 22. januara prvostepeno osudio Mahmuljina na deset godina zatvora, ali da je drugostepenom presudom od 21. septembra ta presuda ukinuta i određen pretres pred Apelacionim vijećem Suda BiH.

"Podsjećamo vas da se Sakibu Mahmuljinu sudilo za neke od najmonstruoznijih zločina počinjenih u prethodnom ratu. Kao primjer brutalnosti može poslužiti činjenica da je u mjestu Stog pronađena masovna grobnica sa 21 tijelom, od čega je njih 17 bilo obezglavljeno", navodi se u pismu, koje prenosi "Glas Srpske".

U pismu se podsjeća da je, prema dostupnim informacijama, predmet protiv Mahmuljina označen kao predmet druge kategorije u kojem je istraga započeta u Haškom tribunalu, nakon čega je proslijeđen pravosuđu BiH.

"Iz svega navedenog, molimo vas da svojim autoritetom spriječite izrugivanje pravu i pravdi koja je nedvosmisleno izvršena sramnom odlukom Apelacionog vijeća. Takođe vas molimo da upriličite sastanak sa predstavnicima porodica srpskih žrtava kako bi vas detaljnije upoznali sa ovim sramnim pravnim presedanom", navodi se u pismu.

Predstavnici udruženja proisteklih iz Odbrambeno-otadžbinskog rata napominju da nemaju povjerenja u pravosuđe BiH nakon ovakve odluke i traže od Bramerca da, snagom svog autoriteta i funkcije koju obavlja, do kraja ovog postupka vrši njegov monitoring kako bi se izbjegla nepravda.

"Nadamo se da ćete nam odgovoriti u što kraćem roku kako bi se izbjegle nesagledive posljedice prema porodicama žrtava, ali i prema pravdi i pravičnosti", navode u pismu i podsjećaju da je Haški tribunal za ratne zločine odreda "El mudžahedin" osudio bivšeg komandanta tzv. Armije BiH Rasima Delića, kome je Mahmuljin bio neposredno potčinjen.

Pismo Bramercu potpisali su čelnici Boračke organizacije Srpske, Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, Saveza logoraša, Udruženja žena žrtava rata, Saveza ratnih vojnih invalida, Organizacije starješina Vojske Republike Srpske, Saveza civilnih žrtava rata, Veterana Republike Srpske i Zavičajnog udruženja "Zavidovićani".

Advokat iz Bijeljine Miodrag Stojanović rekao je da Haški tribunal može da vrši monitoring predmeta koje je ustupio Sudu i Tužilaštvu BiH, odnosno koji su iz Haga vraćeni pravosudnim institucijama u Sarajevu.

"Haški tužilac preko Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH može da pokazuje interesovanje za predmet i može da kaže da će pružiti podršku i ustupiti sve eventualne dokaze koje posjeduje, ali ne može da ima direktan upliv u predmet u smislu da učestvuje u vođenju istrage ili dokazivanju optužbi", objašnjava Stojanović.


  • 16:50 Центар дана

    Центар дана

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)