Ministar spoljne trgovine

Staša Košarac tužio Miladina Stanića

  • Извор: СРНА
  • 23.10.2021. 14:53

Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara Staša Košarac podnio je tužbu za klevetu protiv šefa Kluba poslanika SDS-a u Narodnoj skupštini Republike Srpske Miladina Stanića zbog iznošenja neistinitih i klevetničkih navoda na njegov račun tokom nedavne konferencije za medije u Banjaluci.

U tužbi podnesenoj Osnovnom sudu u Sokocu ističe se da je Stanić iznio neistinite i klevetničke navode na račun Košarca, uključujući one o izvozu mesa u Tursku i povezanost sa Naserom Orićem.

"Navedeno obraćanje sadrži potpune neistine o tužitelju. U tekstu se navodi da tužitelj izvozi meso, mada isti ne posjeduje u bilo kom svojstvu bilo kakvu firmu koja bi se bavila ili bavi izvozom mesa. Dalje se navodi da tužitelj izvozi meso u Tursku sa Naserom Orićem (jasnom aluzijom iznesenom na pres konferenciji 'Izvozi Naser Orić i Staša Košarac'), implicirajući vezu tužitelja sa osobom koja u dijelu stanovništva BiH ima percepciju osobe povezane sa ratnim zločinima, a sa očiglednim ciljem nanošenja štete ugledu tužitelja u njegovoj zajednici", navedeno je, između ostalog, u tužbi.

Pozivajući se na Zakon o zaštiti od klevete Republike Srpske, u tužbi se navodi da je tuženi Stanić prekoračio granice slobode izražavanja, jer je, između ostalog, iznio neistinit sadržaj, nije imao legitimni cilj za iznošenje spornih sadržaja, odnosno cilj informisanja javnosti o pitanjima koja su u opštem interesu, nije postupao u dobroj vjeri, prešao je mjeru u izražavanju, prema čijem postojanju se određuje odgovornost i nije izvršio provjeru izvora.

"Tuženi je, dakle, iznio u potpunosti neistinite i klevetničke navode koji su izrečeni isključivo sa ciljem kako bi se nanijela šteta tužitelju iznošenjem neistinitih navoda", navedeno je u tužbi.

Košarac je u izjavi za Srnu potvrdio da je podnio tužbu protiv Stanića zbog neistinitih, tendencioznih i malicioznih navoda o izvozu mesa u Tursku i povezanosti sa Orićem.

"Šef SDS-ovog poslaničkog kluba, iz politikantskih razloga, ali i zbog promašene i izdajničke politike svoje stranke, uporno pokušava da me diskredituje netačnim, neistinitim i malicioznim optužbama. Ne želim da tolerišem gnusne laži i nesuvisle optužbe, tako da će /ne/istinitost svojih tvrdnji Stanić morati da dokazuje pred pravosudnim organima", istakao je Košarac.

  • 12:40 Емисија: Народ прича (Р)

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић.

  • 13:10 Емисија: Енерго клуб (Р)

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Емисија: Ћирилица (Р)

    Провокативна питања и још провокативнији одговори, бујица опречних ставова и речи, теорије и докази, неоткривено – све носи уреднички потпис Марића који на интересантан начин сучељава различита мишљења и огољава стварност.

  • 16:10 По свијету са Робертом (Р)

    По свијету са Робертом (Р)