Čović i Izetbegović nakon sastanka s Palmerom

"Veliki korak za dogovor Izbornog zakona"

  • 04.07.2021. 14:30

Lider HDZ Dragan Čović ocijenio je, nakon sastanka sa dvoje međunarodnih zvaničnika koji su u posjeti BiH, da se na dobrom putu da se konačno postigne dogovor o izmjenama Izbornog zakona BiH.

Nakon sastanka sa zamjenikom pomoćnika američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Metjua Palmera, izvršnim direktorom za Zapadni Balkan, Tursku i Veliku Britaniju Angelinom Ajhorst i predsjednikom SDA Bakirom Izetbegovićem, Čović je rekao da su pregovori izuzetno produktivni i pozitivni i da su prepoznali put u kojem u relativno kratkom periodu mogu doći do rješenja za Izborni zakon.

Delegacija HDZ se prije zajedničkog susreta sastala sa Palmerom i Ajhorstovom, pa im se potom pridružio i Izetbegović koji je sa svojom delegacijom takođe imao odvojeni sastanak sa ovim zvaničnicima.

Izetbegović, koji se jutros već obraćao novinarima, ponovio je i poslije drugog sastanka da je "ključni sastanak koji će imati predstavnici međunarodne zajednice sa predstavnicima opozicionih stranaka".

"Taj sastanak će usmjeriti dalje stvari, kada je riječ o Dom naroda Federacije i izbor članova Predsjedništva, te da je SDA spremna da prihvati ono što bude prihvatljivo opoziciji", rekao je Izetbegović.

On je naveo da se traži asimetrija u izboru članova Predsjedništva, a da "nema spremnosti da se ide u asimetriju u SDA", te da sumnja "da ima i u drugim strankama".

Na pitanje da prokomentariše stav SNSD-a, odgovorio je kako ta stranka "nije spremna na indirektni izbor", da su odustali od tog elementa Aprilskog paketa, što sad čini problem.

Palmer i Ajhorst izrazili su želju da održe zajednički radni ručak sa predsjednicima opozicionih stranaka u BiH Branislavom Borenovićem /PDP/, Fahrudinom Radončićem /SBB/, Nerminom Nikšićem /SDP/, Mirkom Šarovićem /SDS/ i Elmedinom Konakovićem /NiP/.

Najavlje je bio i dolazak Predraga Kojovića, predsjednik Naše stranke, ali se umjesto njega pojavila Sabina Ćudić.

Radnom ručku u rezidenciji američke Ambasade predviđeno je da prisustvuju i ambasador SAD u BiH Erik Nelson i šef Delegacije EU u BiH Johan Satler.

Zvaničnici međunarodne zajednice sutra će razgovarati u odvojenim susretima sa članovima Predsjedništva, a održaće i zajednički sastanak sa njima.


(Srna)

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    Тет а тет са Татјаном Трнинић

  • 21:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:45 Серија: Авионџије (12+)

    Серија: Авионџије (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Развратник (16+)

    Серија: Развратник