Još jedan slučaj vršnjačkog nasilja

Đaci zataškali napad na drugara, klupko se odmotalo na roditeljskom

  • Извор: Независне
  • 10.12.2021. 19:53

Učenik devetog razreda Osnovne škole "Sveti Sava" u Doboju povrijeđen je u školskoj učionici tokom napada za koji je osumnjičen đak iz istog odjeljenja, nezvanično saznaju "Nezavisne novine".

Na taj način se pred institucijama našao još jedan izazov, odnosno slučaj vršnjačkog nasilja, nakon šokantnih vijesti o dva uznemirujuća događaja koje su nešto ranije stigle iz Osnovne škole "Risto Proroković" u Nevesinju.

Izvor "Nezavisnih novina" potvrdio je da je slučaj iz Doboja policiji prijavljen 9. decembra, ali se desio nekoliko dana ranije, pošto su, tvrdi naš sagovornik, učenici zataškali nemili događaj.

"Tek na roditeljskom sastanku nastavno osoblje je saznalo šta se dogodilo. Nemili događaj zabilježen je u učionici tokom odmora. Povrijeđeni učenik je fizički dobro. Roditelji žele da se dijete vrati redovnim školskim aktivnostima", tvrdi izvor.

Iz Policijske uprave Doboj saopšteno je da je policiji 9. decembra oko 8.40 prijavljeno da je došlo do vršnjačkog nasilja u jednoj osnovnoj školi u Doboju, te je jedno lice povrijeđeno. 

"O svemu je upoznat Centar za socijalni rad i mentalno zdravlje, a obaviješten je i dežurni tužilac, koji se izjasnio da događaj ima obilježje krivičnog djela tjelesna povreda", naveli su iz policije.

Iz dobojske škole nisu htjeli da kažu detalje o ovom slučaju vršnjačkog nasilja jer su, kako su istakli, roditelji povrijeđenog učenika na tome insistirali.

"Nakon svega aktiviran je Protokol o vršnjačkom nasilju", rekla je kratko direktorica škole Branka Kondić.

Iz Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske su nam rekli da su od škole zatražili informaciju o ovom događaju.

Podsjetimo, nakon vršnjačkog nasilja zabilježenog u Nevesinju, šest učenika OŠ "Risto Proroković" je premješteno iz centralne škole u područno odjeljenje, dok su tri učenika dobila ukor direktora, Odjeljenskog vijeća te odjeljenskog starješine. Smanjena im je i ocjena iz vladanja.

Scene vršnjačkog nasilja u nevesinjskoj školi, koje su dospjele i na društvene mreže, uznemirile su javnost, a naročito roditelje i stanovništvo Nevesinja. 

Radi se o dva odjeljenja sedmog razreda osnovne škole: u jednom je prijavljeno nasilje nad četiri učenika od strane osam učenika, a u drugom odjeljenju izvršeno je nasilje nad jednim učenikom od strane drugog učenika, o čemu postoji video-snimak.

Ministarka prosvjete i kulture Republike Srpske Natalija Trivić istakla je ranije da je zadatak vaspitno-obrazovnih ustanova da u saradnji sa roditeljima i učenicima kontinuirano rade na stvaranju klime nulte tolerancije na nasilje.

"Ministarstvo je zatražilo od svih škola da intenziviraju aktivnosti na promociji nenasilne komunikacije, saradnje, međusobne tolerancije i uvažavanja, uz obavezno uključivanje učenika i njihovih roditelja. Polazeći od činjenice da su prevencija, sprečavanje, otkrivanje i suzbijanje nasilja među djecom i mladima od opšteg društvenog interesa, napominjemo da je od izuzetne važnosti postupanje i djelovanje vaspitno-obrazovnih institucija u svim slučajevima vršnjačkog nasilja", rekla je Trivićeva.