Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik: Neophodna sveobuhvatna reforma obrazovanja

  • 22.10.2019. 19:29

U Republici Srpskoj je neophodna sveobuhvatna i vidljiva reforma obrazovanja, poruka je srpskog člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika nakon sastanka s rukovodstvom Fakulteta političkih nauka u Banjaluci.

Dodik smatra, da moramo imati kadrove koji mogu da se nose s izazovima modernog vremena, a da bi se obrazovanje dovelo u red, doći će do promjena.

“U tom pogledu vlasti Republike Srpske smatraju svoju obavezu da obezbijedi neophodnu logistiku i sredstva za podršku ovakvim reformama. Prije svega, to podrazumijeva donošenje zakona o visokom obrazovanju, koji će uvesti red, bez oklijevanja i bez uvažavanja bilo kakvih lobističkih ili drugih ambicija bilo koga", istakao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Da je Fakultet političkih nauka svjestan reformskih načela, te da ide korak unaprijed, tvrdi ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević. I ostali, kaže, treba da krenu njihovim stopama.

"Fakultet političkih nauka je krenuo u inoviranje studijskog programa političke nauke, odsjeka međunarodni odnosi i javna administracija. Drago mi je da su se tu pojavili i neki inovativni predmeti koji do sada nisu bili praksa u okviru nastavnog kolikvuluma, kao što je diplomatija 21. vijeka, odnosno digitalna diplomatija. Smatram da je to onaj pravac kojim Republika Srpska i resor visokog obrazovanja treba da ide", kazao je Srđan Rajčević, ministar za naučnotehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Republike Srpske.

Modernizacija studijskih programa, četiri nova su spremna, ali i priprema studenata za nova zanimanja, na ovome će se raditi u okviru reformi na FPN-u. Sa Fakulteta kažu, mora se ići u korak s vremenom.

"Fakultet političkih nauka je nesumnjivo, nije tehnički fakultet, ali sve ovo čime se mi bavimo, i mediji, i organizacija rada i organizacija javne administracije, zasnovano je na upotrebi novih tehnologija i zasnovano je na upotrebi novih medija. Smatramo da ćemo novim programima odgovoriti na te zahtjeve vremena”, izjavio je Zdravko Zlokapa, dekan Fakulteta političkih nauka.

"Univerzitet u Banjaluci, ja lično kao rektor Univerziteta i moj tim će podržati ovakve promjene koje idu u korak sa vremenom, a koje su usaglašene sa reformama koje je predvidjelo naše resorno ministarstvo", dodao je Radoslav Gajanin, rektor Univerziteta u Banjoj Luci.

Istraživanje  koje je Fakultet radio pokazuje da je 70 odsto njihovih svršenih studenata u radnom odnosu. Ovim se, kako kažu, ruši stereotip da mladi nemaju posla. Čulo se nakon sastanka i to da je potrebno preispitati negativnu praksu nekih privatnih fakulteta da se za malo novca dobije diploma.